Ceaiul verde – de ce să îl consumi pentru sănătatea ta

Din timpuri străvechi oamenii cunosc despre beneficiile ceaiului verde. Acesta  provine din frunzele neoxidate ale tufișului Camellia sinensis. Este unul dintre cele mai puțin procesate tipuri de ceai, care conține cei mai mulți antioxidanți și polifenoli.

Diverse cercetări sugerează că ceaiul verde poate influența în mod pozitiv masa corporală, evoluția tulburărilor hepatice, a diabetului zaharat de tip 2, bolii Alzheimer și a multor altora.

În acest articol vom enumera profilul nutrițional al ceaiului verde, beneficiile pentru sănătate  și potențialele efecte secundare.

Compoziția

Datorită tehnologiei unice de preparare, ceaiul verde are în componență substanțe mult mai benefice în comparație cu alte tipuri de ceai: peste 500 substanțe și 450 de compuși organici. În plus, ceaiul verde conține aproape toate vitaminele necesare pentru funcționarea normală a corpului uman:                                                                      

1. Teina (un tip de cofeină), deține proprietăți analgezice și are un efect ușor tonizant asupra sistemului nervos.                                                                                                 

2. Teofilina și teobromina acționează ca un diuretic și vasodilatator.                                              

3. Tanina are un efect benefic asupra tractului gastrointestinal și are proprietăți antivirale și antimicrobiene.                                                                                                 

4. Catechinele în combinație cu vitamina P au capacitatea de a distruge microbii patogeni și de a îmbunătăți circulația sângelui.                                                                      

5. Vitaminele A, a grupei B, C, PP sunt implicate în procesele metabolice ale corpului uman.

6. Aminoacizii au un efect benefic asupra sistemului nervos central.

Micro- și macroelementele din compoziția ceaiului verde participă la normalizarea functiilor vitale ale organismului. Acestea sunt motivele pentru care există un număr atât de mare de centenari care trăiesc în țările asiatice.

Previne apariția cancerului                                                                                                                

În țările cu un consum mare de ceai verde, rata unor tipuri de cancer tinde să fie mai mică. Un studiu din anul 2020 sugerează că consumul catechinelor din ceaiul verde are unele efecte pozitive asupra următoarelor tipuri de cancer: a sânului, colorectal, esofagian, de plămâni, prostată și ficat. În general, sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra beneficiile ceaiului verde asupra riscului general de cancer.

Aplicarea locală a extractelor polifenolice de ceai verde poate avea un rol în protejarea pielii de radiațiile UVB. Un reviu din 2018 a unor studii in vitro, in vivo și umane a demonstrat potențialele beneficii ale polifenolilor din ceai pentru prevenirea cancerului de piele indus de UVB.

Controlul masei corporale                                                                                                                        

Un studiu din 2021 sugerează că ceaiul verde și anume galatul de epigalocatechină (EGCG) pe care îl conține pot ajuta persoanele cu obezitate să-și reducă greutatea corporală. O altă meta-analiză a mai multor mecanisme de scădere în greutate induse de polifenolii din ceai a sugerat că consumul catechinelor și a cofeinei au produs în mod sinergic efecte de scădere în greutate. Cu toate acestea, majoritatea studiilor care au demonstrat  modificări ale metabolismului au folosit extracte de ceai verde cu concentrații extrem de mari de catechine.

Afecțiuni inflamatorii ale pielii                                                                                                    

Ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii. Utilizarea extractului de ceai în produsele cosmetice a determinat răspunsuri antiinflamatorii și de îmbunătățire a microcirculației pielii în zonele afectate atunci când sunt aplicate local.  

Sănătatea inimii                                                                                                                                        

Catechinele din ceaiul verde au proprietăți antiinflamatorii care vizează radicalii liberi și protejează sănătatea inimii. Consumul de ceai verde a fost asociat cu un risc mai mic de afecțiuni ca insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și cardiopatia ischemică. S-a mai descoperit că polifenolii din ceaiul verde pot scădea tensiunea arterială și colesterolul sanguin, îmbunătățind funcția epitelială, ceea ce ajută la reducerea riscului de boli de inimă la persoanele cu exces de greutate sau obezitate.

Risc de accident vascular cerebral

Potrivit sursei de încredere a Asociației Americane a Inimii (AHA), consumul cantităților mari de ceai verde fără zahăr poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

Diabet zaharat de tip 2

Un studiu pe oameni cu și fără diabet din China, asociază consumul zilnic de ceai verde cu un risc mai scăzut de diabet zaharat de tip 2. De asemenea, acesta a asociat consumul zilnic de ceai verde cu un risc mai scăzut de mortalitate din orice altă cauză la persoanele cu diabet.

Funcția cognitivă

Un studiu din 2022 pe 264 adulți din China asociază consumul regulat de ceai verde cu o mai bună funcție cognitivă, în special funcția executivă și memoria. Mai multe studii din diverse țări susțin acest lucru. Suplimentarea zilnică cu ceai verde poate aduce beneficii memoriei. S-a demonstrat că anumiți aminoacizi din ceaiul verde conțin un element antistres care ajută la încetinirea îmbătrânirii creierului.

Boala Alzheimer

Cercetările actuale susțin ipoteza că ceaiul verde poate reduce riscul de boală Alzheimer și demență. Acest lucru se poate datora efectelor neuroprotectoare, inclusiv antiinflamatorii și antioxidante ale anumitor catechine din ceaiul verde. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a consolida aceste dovezi.

Alte beneficii

Prevenirea cariilor dentare, ameliorarea durerii în osteoartrită, efect antialergic, vindecarea rănilor. De exemplu, Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a aprobat un unguent cu extract de ceai verde ca opțiune de tratament pentru verucile genitale.

Profil nutrițional

Ceaiul verde neîndulcit conține mai puțin de 3 calorii per ceașcă, o cantitate relativ mică de cofeină – aproximativ 29 de miligrame per ceașcă, în comparație cu ceaiul negru, care are aproximativ 47 mg per ceașcă și cafeaua care are aproximativ 95 mg per ceașcă. Cofeina dintr-o ceașcă de ceai poate varia în funcție de durata timpului de infuzare și de cantitatea de ceai infuzată. Ceaiul verde conține una dintre cele mai mari cantități de antioxidanți dintre oricare alte tipuri de ceai și aproximativ 30% polifenoli.  

Tipuri

Ceaiul verde este disponibil în mai multe forme, inclusiv îmbuteliat și îndulcit cu zahăr sau îndulcitori artificiali, pliculețe, frunză vrac, pudră instant, suplimente de ceai verde sub formă de capsule sau sub formă de extracte lichide.

Contraindicații

Există anumite situații în care ceaiul verde este contraindicat. Cafeina din conținutul ceaiului verde este responsabilă de efectele nedorite în aceste situații. Ceaiul verde trebuie evitat în următoarele cazuri:

– Sarcină și alăptare: excesul de cofeină în timpul sarcinii poate provoca malformații la făt. În perioada de alăptare ceaiul verde poate duce la iritabilitate, insomnie și probleme digestive la sugar. De aceea, consumul de ceai verde trebuie limitat la 3 cești.

– Copiii: deși poate fi sigur pentru consum, ceaiul verde ar putea crește riscul de afecțiuni hepatice.                                                                                                                                       

– Anemie: ceaiul verde o poate agrava.                                                                                           

– Tulburări de anxietate: pot fi agravate de ceaiul verde.                                                                

– Tulburări de coagulare a sângelui: ceaiul verde crește riscul de sângerare.

– Cofeina din ceaiul verde poate cauza aritmii.

Epilepsie și convulsii: cofeina crește riscul de convulsii.                                                           

– Sindromul intestinului iritabil: cofeina poate agrava diareea la pacienții cu sindrom de intestin iritabil.                                                                                                                       

– Glaucom: ceaiul verde crește presiunea intraoculară.                                                         

– Hipertensiune arterială: din cauza conținutului de cofeina, ceaiul verde poate crește pe o durată scurtă tensiunea arterială. Totuși, în caz de consum regulat de cofeina, efectul este minim.

– Osteoporoza: ceaiul verde poate scădea nivelul de calciu din organism, favorizând demineralizarea osoasă.

Prin urmare, ceaiul verde trebuie consumat regulat pentru a beneficia de efectele sale pozitive pentru sănătate. Pacienții cu boli cronice trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a-l consuma.