Ziua Mondială a Diabetului. Dacă nu acum, atunci când?

Republica Moldova este parte a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care a instituit această zi oficială de sensibilizare privind prevenirea și managementul diabetului zaharat în parteneriat cu Federația Internațională de Diabet (FID), în anul 1991.

Peste un miliard de oameni din circa 160 de țări ale lumii se alătură activităților acestei campanii globale ca răspuns la amenințarea tot mai mare a răspândirii diabetului  pentru sănătatea publică.

ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI ÎN LUME

Organizați, promovați și aflați mai multe despre activitățile de Ziua Mondială a Diabetului din regiunea în care locuți.

 

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci, când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă dacă își pot gestiona boala. Cele mai importante componente în gestionarea eficientă a diabetului includ:

  • Monitorizarea constantă a nivelului de glucoză în sânge;
  • Accesul la medicamente orale anti-diabetice și la insulină;
  • Accesul la educație și suportul psihosocial;
  • Accesul la alimentele sănătoase și condiții ce ar încuraja activitățile fizice. 

Factorii de risc care determină apariția diabetului zaharat sunt:

  • Alimentația nesănătoasă, cu un consum ridicat de zahăr adăugat și carbohidrați, precum și regimul alimentar dezechilibrat;
  • Dislipidemia – afectarea metabolismului (schimbului de substanțe) grăsimilor (modificarea valorilor colesterolului, fracțiilor LDL și HDL și trigliceridelor);
  • Hipertensiunea arterială;
  • Ereditatea;
  • Activitatea fizică redusă (mai puțin de 30 min/zi);
  • Consumul de tutun și alcool.
  •  

 

 

Dacă diabetul zaharat nu este monitorizat corespunzător, boala provoacă inevitabil dizabilitate deja la vârsta aptă de muncă și reduce în medie 10 ani din speranța de viață.

Fiecare a treia persoană cu orbire şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, iar 70% din amputaţiile membrelor inferioare sunt cauzate de complicațiile diabetului.

Pandemia de COVID-19 a arătat, că persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse sa facă forme grave ale bolii, până la deces. Practic 1 din 4 persoane decedate de COVID- 19 suferea de diabet. În acest context, prevenirea diabetului zaharat este o prioritate a sistemului de sănătate.

5 sfaturi care te pot ajuta să ții diabetul sub control:

  • Adresează-te la medicul de familie pentru a stabili un program de schimbare a modului de viață;
  • Monitorizează și menține în limitele recomandate (limitele – țintă) nivelul de glucoză și colesterol din sânge, dar și tensiunea arterială;
  • Renunță la fumat;
  • Adoptă un regim alimentar echilibrat;
  • Fii activ – 30 de minute de activitate fizică pe zi te vor ajuta să ții diabetul sub control.

Adresează-te la medicului de familie imediat ce ai simțit schimbări în starea de sănătate și efectuează controale medicale profilactice de cel puțin două ori pe an.

 

 

Programează luarea meselor:

  • 3 mese principale + 2 gustări;
  • Intervalul între mese nu trebuie să depășească 2-3 ore;
  • Mesele de bază și gustările vor fi luate la una și aceeași oră, în fiecare zi;
  • Se va mânca liniștit, cu calm;
  • Mesele vor fi corelate cu administrarea de medicamente și cu activitatea fizică.

Ai grijă să pui pe masă o farfurie cu alimente echilibrat organizate, așa numita „farfurie sănătoasă”:

  • Dejun (06.00 – 08.00): cereale integrale – 50%, lactate sau proteine cu conținut redus de grăsimi – 50%;
  • Prânz (12.30-14.30): legume – 50%, cereale integrale sau produse cerealiere – 25%, proteine – 25%;
  • Cină (18.30-21.00): legume – 75%, proteine – 25%.

Mesele de bază și gustările vor fi luate la una și aceeași oră, în fiecare zi!

Necesarul caloric:

  • Cantitatea de calorii (kcal) în meniul zilnic va fi calculată!
  • Aportul de sare: nu va depăși 5 g/zi;
  • Aportul de grăsimi trans: nu mai mult de 2,2 g/zi:
  • Aportul de zahăr: nu mai mult de 25 g/zi.

Regula de aur a pregătirii mâncării:

  • Simplu
  • Fără prăjeli, sosuri și creme.

Află mai multe despre Ziua Mondială a Diabetului din Setul de intrumente al Campaniei