Colaborarea europeană aduce beneficii pacienților cu boli netransmisibile din Moldova

„Programul de Autogestionare a Bolilor Cronice, dezvoltat inițial la Universitatea Stanford (SUA), a fost implementat cu succes în mai multe țări europene, iar rezultatele pilotării în Republica Moldova sunt promițătoare”, spune Nicolaj Holmes Faber, autorul Programului.

Programul de Autogestionare a Bolilor Cronice a fost adaptat și pilotat în țara noastră, în perioada anilor 2019-2023. Acesta a cuprins 1 432 de pacienți cu boli netransmisibile din 70 de localități rurale, din toată țara.

În fiecare localitate au fost formate grupuri mici de pacienți, a câte 12-14 persoane conduse de un facilitator instruit, care a înlesnit schimbarea comportamentelor pentru auto-gestionarea bolii, emoțiilor și a rolului social. După șase săptămâni de aplicare a Programului, pacienții cu boli netransmisibile și-au îmbunătățit capacitatea funcțională a organismului, abilitățile de adaptare și nivelul de încredere în gestionarea simptomelor bolii, a emoțiilor, a durerii, a oboselii.

„Această colaborare internațională nu numai că aduce beneficii pacienților, ci și sprijină agenda dezvoltării durabile, promovând incluziunea socială și abordând rezolvarea problemelor de acces la sănătate”, susține Zinaida Bezverhni, coordonatoarea programelor de sănătate, la Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

„În viitor, va fi crucial să implicăm actorii naționali pentru a prelua intervenția pilotată. Eforturile vor trebui să se concentreze pe integrarea Programului în politicile care abordează factorii de risc pentru bolile netransmisibile”,  a declarat Mariana Gîncu, șefa Direcției Politici în domeniul sănătății publice și urgențe în sănătatea publică a Ministerului Sănătății al Republici Moldova.

Programul adoptă o abordare holistică a sănătății și promite să aibă un impact de durată asupra sănătății publice din Moldova, contribuind la diminuarea poverii deceselor premature (86% dintre decese premature sunt din cauza bolilor netransmisibile) și a cheltuielilor catastrofale cauzate de bolile netransmisibile la nivel individual și societal.

Adoptarea și pilotarea Programului de Autogestionare a Bolilor Cronice a fost posibilă în cadrul activităților Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” susținut de Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori pentru sectorul de sănătate din țara noastră.