„Sănătatea mea, dreptul meu” este genericul Zilei Mondiale a Sănătății în 2024

„Sănătatea mea, dreptul meu” este genericul Zilei Mondiale a Sănătății în acest an. A fost ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a susține dreptul fiecăruia dintre noi de a avea acces la serviciile de săn

ătate, educație și de informare de calitate, dar și la apă potabilă sigură, aer curat, nutriție bună, locuințe sigure, condiții de muncă decente și mediu lipsit de discriminare.

Oamenii din țările membre ale OMS, din care face parte și Republica Moldova (începând cu anul 1992), vor sărbători această zi pentru a atrage atenția asupra dreptului la sănătate al omului.

Sănătatea este un drept recunoscut în Constituția OMS (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în alte tratate internaționale. Toate statele membre ale OMS au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la sănătatea fizică și mentală.

Cu toate astea, dreptul la sănătate a milioane de oameni din lume este tot mai amenințat. Bolile și dezastrele sunt cauzele majore ale deceselor și dizabilității. Conflictele distrug vieți, provoacă durere, foame, suferință psihologică și moarte. Arderea combustibililor fosili provoacă criza climatică și simultan poluarea aerului, astfel devenim privați de dreptul de a respira aer curat, ceea afectează cel puțin o viață de om la fiecare 5 secunde.

Consiliul OMS a constatat că cel puțin 140 de țări recunosc sănătatea ca pe un drept al omului. Totodată, circa 4,5 miliarde de oameni, mai mult de jumătate din populația lumii, nu are acces și nu este asigurată cu servic

ii esențiale de sănătate (anul 2021). Aproximativ 930 de milioane de oameni din întreaga lume sunt expuși riscului de sărăcie din cauza cheltuielilor catastrofale pentru sănătate. În plus, în peste 92% din țările lumii, pandemia de COVID-19 a perturbat și mai mult accesul la serviciile esențiale de sănătate.

Dreptul la sănătate include 4 elemente interdependente: disponibilitate, accesibilitate, acceptabilitate și calitate.

Pentru ca dreptul la sănătate să fie realizat, avem nevoie ca:

  • oamenii și comunitățile să aibă acces la servicii de sănătate de înaltă calitate, astfel încât să poată avea grijă de sănătatea lor și a familiilor;
  • lucrătorii din domeniul sănătății să fie calificați pentru a oferi îngrijiri de calitate, centrate pe necesitățile oamenilor;
  • actorii politici și factorii de decizie să se angajeze să investească pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate.

Cele mai reziliente la noile provocări globale sunt sistemele de sănătate care abordează munca echipei medicului de familie ori a asistenței medicale primare ca pe cea mai eficientă și mai rentabilă abordare de a aduce serviciile pentru sănătate și bunăstare mai aproape de oameni.

World Health Day 2024: My health, my right

Pe 7 aprilie, duminică marcăm împreună Ziua Mondială a Sănătății – ziua fondării Organizației Mondiale a Sănătății(OMS) și va invităm să promovăm împreună dreptul la sănătate.

Începând din 5 aprilie și până pe 7 aprilie 2024, în municipiile Chișinău și Bălți, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și autoritățile publice locale vor organiza în cadrul activităților de prevenire a bolilor netransmisibile ale proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” susținute de Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova :

  • activități sportive în aer liber și flash-moburi;
  • sesiuni de informare despre cum să-ți exerciți dreptul la sănătate;
  • măsurarea nivelului de zahăr în sânge și a tensiunii arteriale cu interpretarea datelor;
  • târguri de produse alimentare autohtone;
  • distribuirea materialelor informative și activități culturale.

Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului pe care trebuie să îl exercităm cu încredere, oriunde și oricând, fără dificultăți financiare ori discriminare.