Beneficiile mersului pe jos. De ce să nu-l subestimăm.

Te gândești să adaugi mai multă activitate fizică în ziua ta? Mersul pe jos poate fi o modalitate excelentă de a deveni mai activ. Aceasta este cea mai populară activitate fizică în rândul adulților și este ușor de înțeles de ce. Nu necesită haine sau echipamente speciale și este gratuit.

Mersul pe jos este o opțiune atât pentru persoanele supraponderale și/ sau sedentare care nu pot iniția activități fizice mai intense, cât și pentru toate persoanele pentru care alergatul ori alt sport solicitant nu reprezintă o opțiune pe termen lung fie din cauza vârstei, a unor condiții medicale existente, fie din cauza programului încărcat.

Mersul regulat poate avea multe beneficii pentru sănătate. Poate reduce riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă și diabet. Îți poate întări oasele și mușchii. Vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă, dar mai multe beneficii aflați în articol.

De ce să NU subestimăm mersul pe jos?

Mersul pe jos reprezintă unul dintre „medicamentele” cele mai la îndemână care contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare și diabet. O astfel de activitate fizică regulată joacă un rol important în menținerea nivelurilor optime de colesterol și a tensiunii arteriale, reducerea nivelului de glucoză, inclusiv ajută la reducerea anxietății și stresului. Mersul pe jos nu este doar o activitate plăcută, dar are și multiple beneficii pentru sănătate:

Previne câștigul ponderal în exces și menține greutatea în intervalul optim. 

Mersul pe jos vă poate ajuta să ardeți calorii. Arderea caloriilor vă poate ajuta să vă mențineți sau să pierdeți în greutate. Arderea reală a caloriilor va depinde de mai mulți factori, printre care: viteza de mers, distanța parcursă, teren (veți arde mai multe calorii mergând în sus decât veți merge pe o suprafață plană), greutatea dvs. O plimbare rapidă de 30 de minute arde aproximativ 200 de calorii.

Susține sănătatea inimii.

Mersul pe jos cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână poate reduce riscul de boală coronariană cu aproximativ 19%. Iar riscul dumneavoastră se poate reduce și mai mult atunci când creșteți durata sau distanța pe care o parcurgeți pe zi.

Ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge.

Mișcarea face ca celulele organismului să utilizeze eficient insulina. Sub acțiunea insulinei, corpul folosește glucoza pentru a obține energie. Astfel mersul pe jos ajută la prevenirea diabetului zaharat.

Ameliorează durerile articulare.

Mersul pe jos poate ajuta la protejarea articulațiilor, inclusiv a genunchilor și șoldurilor. Asta pentru că ajută la lubrifierea și întărirea mușchilor care susțin articulațiile. Mersul pe jos poate oferi, de asemenea, beneficii pentru persoanele care trăiesc cu artrită, cum ar fi reducerea durerii.

Ameliorează stările anxioase și reduce stresul .

Mersul pe jos, ca orice activitate fizică, are rol în stimularea producției de endorfine, numite și „hormonii fericirii”. Totodată, scade nivelul de cortizol din sânge (hormon al stresului). Totodată persoanele care merg seara, au un somn mai calitativ și odihnitor.

Îmbunătățește starea de spirit.

Pe lângă stimularea hormonilor fericirii, mersul pe jos este o sursă de lumină solară ultravioletă B (UVB) la care suntem expuși în timpul plimbărilor în natură ajută la sinteza naturală a vitaminei D în organism. Aerul, soarele, copacii, natura în general, au un impact pozitiv asupra psihicului. De asemenea, poate crește stima de sine și poate reduce simptomele retragerii sociale. Pentru a experimenta aceste beneficii, practicați 30 de minute de mers rapid sau alte exerciții de intensitate moderată trei zile pe săptămână, și o să observați o îmbunătățire evidentă a stării de bine.

Pentru a face mersul pe jos o plăcere, urmați sfaturile de mai jos:

  • Plimbați-vă în zonele destinate pietonilor. Căutați zone bine luminate dacă este posibil.
  • Dacă mergeți seara sau dimineața devreme, purtați o vestă reflectorizantă sau o lumină pentru ca mașinile să vă poată vedea.
  • Purtați pantofi rezistenți, cu toc bun.
  • Purtați haine largi, confortabile.
  • Beți multă apă înainte și după plimbare pentru a rămâne hidratat.
  • Purtați protecție solară pentru a preveni arsurile solare, chiar și în zilele înnorate.