REDU SAREA DIN MÂNCARE

O campanie de informare realizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
și susținută de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Este oare în limitele normale cantitatea de sare pe care o consumi? Știi în ce produse se ascunde sarea? Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că moldovenii o utilizează dublu față de norma recomandată. Parcurge rapid testul și află câtă sare consumi zilnic.

ÎNCEPE >

ȘTIAI CĂ?

Organismul are nevoie zilnic de până la 5 grame de sare sau echivalentul unei lingurițe. 2/3 din sarea pe care o consumăm zilnic se ascunde în alimentele procesate de care nici nu ne dăm seama!

ATENȚIE LA SAREA CE SE ASCUNDE ÎN MÂNCARE

Înainte să adăugăm sare în bucatele preparate, e bine să știm că aceasta se regăsește în alimentele procesate pe care le cumpărăm.

MITURI DESPRE SARE

MIT:
Alimentele bogate în sare au un gust sărat.

Fals
Unele bucate care conțin multă sare, deseori își pierd gustul sărat, aceasta fiind amestecată cu alte ingrediente precum zahărul. De aceea, este important să verificăm ce scrie pe etichetele alimentelor.

MIT:
Sarea trebuie eliminată în totalitate din alimentație.

Fals
Sarea este esențială pentru o tensiune arterială normală și pentru funcționarea corectă a mușchilor, însă în cantitatea potrivită, nu mai mult de 5gr pe zi.

MIT:
Dacă nu adaugăm sare în bucate sau folosim foarte puțină sare, nu consumăm sare în exces.

Fals
Studiile arată că 2/3 din sarea pe o care o consumăm deja se ascunde în alimentele procesate pe care le cumpărăm: pâinea, cașcaval, salam, etc.

MIT:
Doar persoanele în vârstă ar trebui să se îngrijoreze de creșterea tensiunii arteriale din cauza consumului ridicat de sare.

Fals
Consumul excesiv de sare te supune riscului indiferent de vârstă.

RECOMANDĂRI

  • Reduceți consumul de sare până la 5g/zi = o linguriță de sare;
  • Înlocuiți sarea cu verdețuri și condimente naturale, precum lămâia, oțetul, mărarul, pătrunjelul, rozmarinul etc;
  • Cultivați obiceiuri alimentare sănătoase copiilor;
  • Consumați cât mai multe produse neprocesate;
  • Înlăturați solnița de pe masă;
  • Renunțarea definitivă la sare este și ea dăunătoare pentru sănătate. Consumați sare în limitele recomandate.
  • Dați prioritate sării iodate!
RECOMANDĂRI

Consumul excesiv de sare este cauza nr.1 pentru apariția hipertensiunii arteriale, care poate duce la boli cardiovasculare.

În Moldova, în fiecare zi, cca 60 de persoane mor din cauza bolilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare sunt cauza nr. 1 a deceselor în Moldova.