Cancerul de colon: screening-ul și măsurile de profilaxie

Cancerul colorectal este una dintre cele mai răspândite maladii oncologice din lume. Anual pe glob se înregistrează peste 1.200.000 de cazuri noi de cancer colorectal şi circa 700.000 de decese din această cauză.

În Republica Moldova, conform datelor epidemiologice din ultimii ani, morbiditatea şi mortalitatea prin cancer colorectal înregistrează o continuă ascensiune. În anul 2021 au fost înregistrate 893 de decese, iar cazurile noi atestate în 2022 au depășit cifra de 1290.

Cancerul colorectal reprezintă o afecțiune malignă a intestinului gros și/sau a rectului.

În fazele incipiente cancerul colorectal este asimptomatic. Odată cu mărirea și evoluția tumorii, cancerul generează simptome, în unele cazuri destul de agresive. Principalele simptome care pot semnala prezența unei tumori la nivelul colonului sunt:

  • Tulburări de tranzit cum ar fi diareea sau constipația;
  • Sângerarea rectală sau prezența sângelui în scaun;
  • Disconfort abdominal, cum ar fi crampe, balonare sau durere;
  • Slăbiciune sau oboseală;
  • Pierdere în greutate inexplicabilă.

Factori de risc:

  • Vârsta (peste 45 ani); 
  • Boli inflamatorii intestinale; 
  • Sindromul cancerului colorectal nonpolipozic ereditar;
  • Istoric familial de cancer de colon;
  • Dieta săraca în fibre și bogată în grăsimi;
  • Inactivitatea fizică/ obezitatea;
  • Diabetul zaharat;
  • Consumul de alcool și tutun;

Impactul negativ al cancerului colorectal este enorm pentru sănătatea publică în toată lumea, inclusiv în Republica Moldova. Depistarea precoce a cancerului colorectal și a stărilor precanceroase sporesc șansele unui tratament de succes și de supraviețuire pentru pacienții cu acest tip de cancer. Cea mai eficace metodă este screening-ul.

Screening-ul se efectuează pentru două grupuri separate de persoane:

  1. Persoanele asimptomatice (45-70 ani) efectuează testul la sângele ocult o dată la 2 ani. Persoanele pozitive efectuează colonoscopia.
  2. Screening în familiile ereditar agravate: rudele asimptomatice de gradul I ale pacienților cu cancer colorectal, sindroamele Lynch 1 și 2, Peutz-Jaghers, Gardner, Cowden, Turcot, Gorlin, cancer primar multiplu, polipoză familială, boala Cronh și colita ulcerativă nespecifică. Aceste persoane efectuează colonoscopiao dată la 2 ani până la 70 ani (fără Test la sângele ocult). În cazul depistării patologiei colorectale, colonoscopiaestecompletată cu biopsia parțială ori excizională pentru examenul histologic.

Grupul I. Testul la sângele ocult (testului iFOBT / FIT – Immunological faecal occult blood test). Este o metodă imunochimică de apreciere a cantităților minime de hemoglobină umană în masele fecale (ng/ml). La bază stă reacția de aglutinare „antigen-anticorp” între hemoglobina umană intactă din proba de mase fecale și anticorpul anti-hemoglobină umană din reactiv. Tehnica folosirii reactivului și aprecierile rezultatelor (+) ori (-) se va face în strictă conformitate cu instrucția anexată la aceste reactive de către producător.

Condițiile de realizare a testului iFOBT (FIT):

– Masele fecale se colectează dimineața;

– Se evită contactul probei de mase fecale cu apa;

– Probele se preiau din 3-4 locuri de pe suprafața maselor fecale;

– Testul se realizează de preferință în condiții casnice, individual de către persoană

sau probele sunt transmise la laborator;

– Nu se colectează probe în primele 5 zile de la încheierea menstruației;

– Cu 5 zile înainte de prelevarea probelor se exclud consumul de băuturi alcoolice, a preparatelor antiinflamatorii, nu se efectuează clisme ori alte manipulații instrumental endoscopice colo-rectale.

– Nu se efectuează acest test în cazul semnelor vădite, macroscopice de hemoragie digestivă.

Grupul II

Rudele de gradul I ale pacienților cu pratologiile colo-rectale, cu risc sporit pentru dezvoltarea patologiilor oncoproctologice – screening în familiile ereditar agravate. Aceste persoane nu efectuează examinarea materiilor fecale la „sângele ocult”, dar sunt direcționate pentru efectuarea endoscopiei colo-rectale (o dată la 2 ani) până la 70 ani inclusiv.

Grupurile de risc pentru screening-ul cancerului colorectal sunt:

1. Sindromul cancerului colorectal nonpolipozic ereditar – sindroamele „Lynch 1” și „Lynch 2”;

2. Polipoze ereditare: familială, sindroamele „Peutz-Jaghers”, „Gardner”, „Cowden”, „Turcot”, „Gorlin” ș.a.;

3. Cancerul colorectal;

4. Cancerul primar multiplu (sincron/metacron);

5. Bolile inflamatorii ale intestinului (boala Crohn și colită ulceroasă nespecifică).

Pentru a preveni apariția cancerului colorectal, respectați următorii pași:

  • Alimentați-vă sănătos: Mănâncă variat și echilibrat;
  • Mențineți-vă greutatea corporală sănătoasă. Practicați activitate fizică de intensitate moderată minim 150 de minute pe săptămână (de exemplu, mers pe jos, alergat, înot sau ciclism);
  • Renunțați la fumat și reduceți consumul de alcool;
  • Evitați stresul și respectați regimul de odihnă;
  • Consultați medicul specialist cu regularitate în caz că aveți sindromul cancerului colorectal nonpolipozic ereditar, bolile inflamatorii ale intestinului etc;
  • În caz că aveți următoarele simptome: tulburări de tranzit intestinal, sângerare rectală sau sânge în scaun, disconfort abdominal, slăbiciune sau oboseală, pierdere în greutate inexplicabilă adresați-vă medicului specialist;
  • La necesitate/dorință efectuați screening-ul pentru cancerul colorectal.