Tutunul la „desert”

Preludiu

Dacă „desertul” tău e o țigară, o țigaretă, o țigară care nu arde, o narghilea cu o cafea sau ceva mai tare, îți recomandăm webinarul cu doctora Olimpia Gherman, care se preocupă de sănătatea plămânilor. În cazul în care, „desertul” din tutun este otrava care îți ia respirația, webinarul va fi o vorbă cu tâlc.

Realitate

Dacă consumi tutunul la desert, adică la o cafea sau ceva mai tare, ești drogat cu nicotină și ai statut de pacient cronic. Planul de sănătate al tău și al celor dragi este deteriorat garantat. Nicotina omoară încet și sigur, câte un om la fiecare 4 secunde. Sunt date medicale, bazare pe dovezi, prezentate de Olimpia Gherman, doctora pneumolog , de Ziua Mondială fără Tutun 2019 pe www.prosanatate.md.

Esti la discutia online cu doctora pulmonolog Olimpia Gherman despre consumul tutunului la „desert”.

Опубликовано PROSANATATE Пятница, 31 мая 2019 г.

Mai jos. vezi întrebările abordate la Webinarul dedicat Zilei Mondiale fără Tutun 2019 „Tutunul la „desert”” pentru ca să te informezi din prima sursă.

  1. De ce oamenilor le place consumul de tutun? Ce reacții naște în organismul omului?
  2. Cum se explică dependența/adicția fizică și psihică față de consumul de tutun?
  3. Care este cel mai important ingredient din produsele de tutun?
  4. Majoritatea dintre noi crede că nicotina nu este un drog (narcotic), la fel cum este heroina, alcoolul, cocaina, spieces-urile, crede că este mai puțin dăunător, pentru că este vândut legal. Este ori nu nicotina narcotic, la fel de dăunător ca alcoolul, cocaina, heroina?
  5. În ce cantitate se află nicotina în stick-urile de IQOS, țigară obișnuită, narghilea?
  6. Care sunt ingredientele comune și care sunt diferite?
  7. Ce reprezintă fiecare ingredient în parte? Care este efectul lor asupra organismului uman?
  8. Care este componența fumului de tutun ars, dar al aerosolului (fum de la IQOS) asupra plămânilor? Cum influențează asupra fumătorului și a nefumătorului?
  9. Este îndreptățită trecerea de la consumul de țigări obișnuite la IQOS cu scopurile de a „micșora daunele asupra organismului” și de a renunța la fumat?
  10. Ce se întâmplă în organism/cu plămânii când lași fumatul?
  11. Câte controale profilactice pe an trebuie să facă un fumător pentru depistarea precoce a bolilor asociate consumului de tutun? Sunt ori nu acestea eficiente?
  12. De ce generațiile bunicilor noștri care au consumat tutun au ajuns până la adânci bătrâneți? Cum se explică? Înseamnă oare că noi, copii noștri vor ajunge să trăim la fel sau comparabil de mult ca ei, dacă consumăm tutun?
  13. Mulți dintre bunicii, părinții noștri au cultivat tutun, ocupație legală și încurajată în fosta RSSM, care sunt consecințele ei asupra sănătății populației?
  14. Știind că nicotina este narcotic, cum poți (dacă poți) să îi micșorezi daunele dacă nu reușești să renunți la el?
  15. Ce să faci pentru ca să-ți menții plămânii sănătoși? 3 reguli.

E util de reținut:

  • în caz că vreți să renunțați la fumat, solicitați ajutor la Linia verde 080010001  (apel gratuit).
  • în caz că vi s-a încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice, apelați Linia verde 080012300 (apel gratuit).