19 noiembrie 2020 – Ziua Națională de renunțare la fumat cu genericul „Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”

Tradițional, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, la iniţiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului (decizia din 08 octombrie 2013),  în Republica Moldova este marcată Ziua Naţională de renunțare la fumat.

Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru creșterea gradului de conștientizare a populației privind efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv, precum și pentru descurajarea utilizării acestuia sub orice formă. În acest an, sloganul propus pentru această zi este „Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi” și cheamă la acțiune toți factori de decizie, susținând politicile eficiente de reducere a consumului de tutun și atragerea tuturor sectoarelor implicate în lupta pentru controlul tutunului.

La nivel global consumul produselor din tutun este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv. De asemenea, acest obicei nociv este responsabil de 25% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel global. Utilizarea nicotinei și a produselor din tutun crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare.

Pentru sănătatea umană este dăunător și toxic consumul tuturor tipurilor de produse ce conțin tutun: țigaretele electronice, narghilea, produsele din tutun care nu ard, țigaretele obișnuite sau cu arome. Nicotina din țigările electronice este un aditiv extrem de dependent și poate afecta grav creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, utilizarea țigaretelor electronice crește riscul bolilor de inimă și a afecțiunilor pulmonare.

Consumul oricărui produs ce conține tutun este un factor de risc major ce condiționează:

– peste 30% din decesele prin cancer;

– 90% din decesele prin cancer pulmonar;

– 25% din decesele prin boli coronariene;

– 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive;

– 25% din decesele prin boli cerebrovasculare.

Fumatul, de asemenea, afectează grav femeile însărcinate, provocând  naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

În Republica Moldova se estimează că peste 5200 de persoane (aproximativ 14%) decedează în fiecare an din cauza atât a fumatului activ, cât și a celui pasiv. Un sfert din populația Republicii Moldova (25,3%) fumează activ, inclusiv 43,5% dintre bărbați și 5,6% dintre femei.

Fumatul este unul dintre cele mai acceptate obiceiuri în rândul adolescenților. Potrivit Studiului Global al Adolescenților despre Fumat (GYTS, 2019) – 16,3% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani sunt fumători activi, iar aproximativ 10% dintre aceștia folosesc alte tipuri de produse din tutun decât țigările obișnuite. Mai mult de un sfert dintre adolescenți sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.

Organizația Mondială a Sănătății cheamă toate ţările să dea prioritate eforturilor privind controlul tutunului ca parte a contribuţiei fiecăreia pentru atingerea obiectivelor Agendei pentru Dezvoltare Durabilă (SDG) 2030. Obiectivul 3.4 a acesteia prevede reducerea globală până în 2030 cu 1/3 a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile (BNT) – incluzând bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile pulmonare obstructive cronice.

Iată 3 sfaturi care vă pot ajuta să renunțați la fumat:

  1. Alcătuiți un plan de acțiune. Faceți o autoevaluare a statutului de fumător și stabiliți zile concrete în care veți renunța la acest obicei.
  2. Consultați un specialist. Numărul celor care reuşesc să se lase de fumat cerând ajutorul specialiştilor este semnificativ mai mare decât al celor care reuşesc să se lase de fumat singuri. Solicitați ajutorul medicului sau a psihologului.
  3. Renunțați dintr-odată. Indiferent dacă decideți să renunțați treptat sau dintr-odată, starea de sevraj nicotinic își va face apariția. Marea majoritate a celor care s-au lăsat de fumat au reuşit prin renunţarea dintr-o dată .

Astfel, Ziua Națională de renunțare la fumat este o oportunitate pentru fumători să renunțe la acest viciu dăunător pentru sănătatea proprie și a celor din jur.

În Republica Moldova, conform ordinului Ministerului Sănătății nr.139 din 04.03.2016 a fost instituit serviciului de consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat. Pentru mai multe detalii apelați linia verde 080010001 și consultați   www.imspdrn.md