10 raioane-pilot vor realiza NOI intervenții și activități de reducere a îmbolnăvirilor și deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile

10 raioane-pilot vor realiza noi intervenții și activități de reducere a îmbolnăvirilor și deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile (BNT). Planul de acțiuni din fiecare raion-pilot va ținti deprinderile ori factorii de risc comportamentali pentru a preveni îmbolnăvirea și decesul prematur de BNT al femeilor și bărbaților din cele 10 raioane-pilot și 20 de comune selectate din fiecare raion. Intervențiile bazate pe dovezi și activitățile centrate pe nevoile oamenilor urmează să fie implementate pe parcursul anului 2021 în cadrul proiectului moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” care continuă susținerea reformelor realizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova.

La nivel de raion vor fi realizate intervenții de sănătate publică și activități de promovare a sănătății privind reducerea factorilor de risc pentru bolile cronice. Printre acestea se numără elaborarea Profilului de Sănătate al fiecărui raion, un instrument de evidențe din sănătatea publică care va argumenta toate activitățile în BNT la nivel de raion și comune selectate, inclusiv campaniile de comunicare despre dauna consumului de sare și grăsimi trans pentru sănătate Redu sarea în mâncare! și Alege ce mănânci!. De asemenea, vor fi realizate activități de îmbunătățire a calității serviciilor în echipa medicului de familie pentru prevenirea și gestionarea BNT, prin implementarea PEN, un instrument al calității îngrijirii pacienților cu boli netransmisibile. În cele 20 de comune selectate vor fi dezvoltate Centre Comunitare de Asistență Integrată și vor fi realizate activități de educație pentru sănătate și schimbare de comportament privind factorii de risc ai bolilor cronice la adulți și persoanele cu BNT (Programul de autoîngrijire).

Toate intervențiile și activitățile valorifică noi abordări în promovarea sănătății pentru reducerea comportamentelor cu risc și vor fi centrate pe nevoile de sănătate ale populației raioanelor. Astfel, proiectul va sprijini consolidarea și fortificarea rolului de lider al Administrației Publice Locale din raion și comunele selectate (APL de nivel I și II) cărora le revine responsabilitatea de a intensifica colaborarea între toate sectoarele din teritoriu, promovând sănătatea în toate politicile locale și dezvoltând echitatea în sănătate, orașele și comunitățile sănătoase. După încheierea planului de acțiuni propus de proiect, activitățile urmează să fie replicate în toate localitățile raioanelor.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare a patra persoană din țara noastră decedează prematur din cauza BNT. La nivel de țară, bolile aparatului circulator, în special hipertensiunea, bolile ischemice (insuficiențele cardiace, bolile coronariene, angina pectorală) și diabetul zaharat de tip 2 (dobândit în timpul vieții) sunt principalele maladii din structura îmbolnăvirilor și deceselor. Bolile enumerate sunt cauzate în special de factorii comportamentali care pot fi modificați: consumul de tutun și în exces de alcool, alimentația nesănătoasă, activitatea fizică redusă. Cunoașterea factorilor de risc comportamentali și învățarea controlului maladiilor cronice pot reduce cu 50 – 60% îmbolnăvirile și decesele premature cauzate de BNT.

Intervențiile și activitățile enunțate de proiect au fost discutate în perioada 25 februarie – 9 martie 2021, în cadrul unei serii de Conferințe online de lansare a proiectului în raioanele-pilot. La evenimentele de lansare organizate de proiectul „Viață Sănătoasă” au participat reprezentații APL de nivel I și II, ai Consiliului Teritorial de Sănătate Publică, Centrului de Sănătate și Centrului de Sănătate Publică.

Reprezentanții tuturor raioanelor-pilot și-au exprimat disponibilitatea și deschiderea pentru colaborarea intersectorială și reușita implementării planului de acțiuni. Ei au confirmat povara BNT pentru populația din localitățile raioanelor, în special în contextul pandemiei de COVID-19 și au ținut să mulțumească pentru suportul acordat de Elveția.

Intervențiile și activitățile pentru îmbunătățirea prevenirii controlului și managementului cazurilor de BNT  în cele 10 raioane-pilot vor fi inițiate imediat după semnarea Acordului de parteneriat de către Consiliile Raionale și proiectul „Viață Sănătoasă”. Cele 10 raioane-pilot ale proiectului „Viață Sănătoasă” din anul 1 (a. 2021), Faza II de implementare sunt: Cantemir, Ialoveni, Căușeni, Leova, Cimișlia, Rezina, Glodeni, Florești, Telenești, Strășeni.

Proiectul „ Viață Sănătoasă” contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în special din zonele rurale, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este un proiect de asistență tehnică, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.