Știai despre LINIA VERDE ANTIFUMAT? Dacă nu, citește AICI

https://www.facebook.com/Imspdrn/Pentru a reduce efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii, Dispensarul Republican de Narcologie, a creat Linia verde pentru consigliere și tratamentul dependedeției de consumul de tutun, Linia verde lucrează din 1 mai 2016 și are o experuneță deja de patru ani.

Anual, în medie:

  • circa 360 de persoane beneficiază de consiliere psihologică sau psihoterapie individuală şi în grup;
  • 390 de persoane beneficiază de tratament complex: lazeroterapie, acupunctură şi administrarea medicamentelor specifice.

Serviciile sunt oferite de psihologi şi medici înalt calificaţi, capabili să efectueze consiliere şi tratament antifumat şi să ofere consultaţii, în special elevilor, tinerilor, femeilor gravide.

Conform unor estimări, în Republica Moldova fumează 27% din populaţie. Majoritatea acestor persoane dezvoltă pe parcursul vieţii una sau mai multe boli asociate consumului de tutun.

Cele mai eficiente terapii pentru renunţarea la consumul de tutun sunt combinarea  terapiei cognitiv-comportamentale și terapiei medicamentoase.

  • Terapia cognitiv-comportamentală include metode ce schimbă modalităţile obişnuite de a gândi şi a simţi în ceea ce priveşte fumatul şi propria persoană şi oferă încurajări, recompense, modificarea cognițiilor/gândurilor iraționale pentru a gestiona și reduce la minimum dorinţa de a fuma.
  • Terapia medicamentoasă presupune administrarea unui șir de remedii: de la substituenţii de nicotină în diverse forme (gumă, plasture, spray nazal, inhalator, tabletă sublinguală) la anti-depresive, antagonişti ai receptorilor nicotinici.

Știai că?

Aproximativ 80% dintre fumatori pot renunța la consumul de tutun pentru o zi.  Cea mai dificilă perioadă o reprezinta primele două săptămâni, cănd 20-30% dintre cei care vor să renunțe reiau fumatul. În primele trei luni numărul cazurilor de revenire la fumat este ridicat. De aceea, este nevoie de 12 luni pentru a considera că parsoana a reușt cu adevărat să învingă dependența.

Ce poți face ca să te ajuți pe tine însuți?

În lupta cu dependența, este nevoie să intelegeți propriul tipar, iar pentru aceasta este bine să îți raspunzi la urmatoarele intrebari:
1. De ce fumez?

  1. Unde fumeaz?
    3. Ce îmi declanșează dorința de a fuma?

După identificarea răspunsurilor, vino la psiholog. Cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale aplicate de psiholog, vei intreprinde alte acțiuni care să te facă să trăiești zi de zi fără să fumezi. Vei învăța să te relaxezi, vei depista gândurile care te fac să fumezi, e posibil să găsești plăcerea în activitatea fizică, vei descoperi modalități de ați reduce stresul și rezolva problemele emoționale.

Cum te ajutăm să renunţi la fumat?

Motivaţia de a renunţa la fumat este crucială în alegerea metodei terapeutice pentru tratamentul dependenţei de tutun.

Strategia celor 5 R pentru stimularea motivatiei constă în:

  • Relevanţă: răspunde-ți la întrebarea: „De ce este importantă renunţarea la fumat pentru mine, pe plan personal?”
  • Riscuri: Identifică-ți potenţialele riscuri legate de sănătatea ta şi clasifică-le în riscuri imediate (ex.:agravările bolilor respiratorii acute) şi riscuri pe termen lung (infertilitate, cancer etc.).
  • Recompense: Înlocuiește consumul de tutun cu plăcerile (social acceptate) pe care vrei să le satisfaci.
  • Obstacole (engl. – Road-blocks): Identifică bariereie sau obstacolele care ar putea sta în calea succesului tău de renunţare la fumat.
  • Repetiţie: Intervenţiile pentru renunţarea la fumat le faci în mod repetat, ori de câte ori constați că nu ești dispus ori pregătit să te lași de fumat.

Dacă ai citit și ajuns până aici, îți recomandpm să apelezi chiar acum la ajutorul specialiştilor de la Linia verde: 0 800 10001