Sfaturi sănătoase. 10 beneficii ale fructului Pomelo

Pomelo sau, cum i se mai spune, grefoportocala este un hibrid cu o dulceaţă deosebită şi cu un conţinut bogat de vitamina C, fibre, potasiu, calciu etc., benefice organismului uman. Se consideră a fi unul dintre cele mai mari fructe citrice după volum şi greutate (10-50 cm mărime şi greutate de la 1,5 la 2 kg şi mai mult). Fructul pomelo are coajă galben verzuie cu miezul galben, acoperit de un înveliş pufos. Poate fi consumat în stare proaspătă, inclusiv în salate, dar şi în deserturi sau în preparatele cu peşte. În China, din coaja de pomelo, tradiţional, se prepară marmeladă, aceasta mai e folosită în prăjituri.

Pentru sănătate, nutriţioniştii menţionează 10 beneficii legate de consumul acestui fruct:

  • Previne infecţiile urinare – vitamina C combate inflamaţiile, ajută la creşterea acidităţii urinei şi reduce dezvoltarea bacteriilor din tractul urinar;
  • Vindecă ţesuturile – prin activarea enzimelor implicate în producerea colagenului stimulează tonifierea pielii şi menţine elasticitatea ei;
  • Previne sângerările gingiilor şi slăbirea rădăcinii dinţilor, contribuind la menţinerea unei danturi puternice şi sănătoase;
  • Previne anemia – vitamina C facilitează o mai bună absorbţie a fierului în sânge;
  • Revigorează sistemul imun şi astfel protejează organismul de bacterii şi virusuri, care pot cauza viroze respiratorii şi răceli, mai ales în timpul rece;
  • Facilitează reglarea tensiunii arteriale prin conţinutul bogat în potasiu şi pectină şi menţine inima sănătoasă;
  • Fiind o sursă importantă de calciu, pomelo previne osteoporoza, ajutându-vă să aveţi articulaţii sănătoase şi o densitate osoasă optimă;
  • Conţinutul de potasiu şi de calciu previne apariţia crampelor musculare şi a cârceilor;
  • Fiind bogat în fibre, pomelo asigură tranzitul sănătos al intestinului, previne constipaţia, balonările şi apariţia hemoroizilor;
  • Se consideră ideal pentru slăbire. Cu valoare calorică de cca 30-35 calorii/100 g, fructul oferă senzaţie de saţietate, conţine substanţe care accelerează arderea grăsimilor. Fibrele din pomelo stăvilesc pofta de mâncare, ajutându-vă să evitaţi alimentele nesănătoase şi să menţineţi silueta.

Atenţie! Pomelo se comercializează, de obicei, ambalat într-o plasă roşie, evitaţi însă să procuraţi fructe de o consistenţă moale – e un semn că acestea sunt vechi.

Ion Nistor,

Medic igienist,

Direcția Promovarea Sănătății a ANSP