Cât de important este să igienizăm sistematic locuința

Locuința este un factor complex al mediului și are rol de adăpost, odihnă, refacere a capacităților de muncă, creșterea și educația copiilor, efectuarea unor activități casnice, recuperarea sănătății, dar, în același timp, este un mediu favorabil de transmitere a unui număr mare de afecțiuni, precum gripa și virozele, rubeola, rujeola, tuberculoza, etc. În cea mai mare parte a vieții, oamenii își desfășoară activitatea în locuință, iată de ce este necesar să  respectăm condițiile elementare de igienă.

Igienizarea locuinței înseamnă o bună întreținere a acesteia, prin efectuarea lucrărilor de reparație și de dereticare. Acestea includ ștergerea prafului cu o cârpă umedă, sau aspirarea prafului de pe pardoseală, mobilă, spălarea geamurilor și a tuturor suprafețelor din încăpere, scuturarea covoarelor, spălarea draperiilor și aerisirea încăperilor. Dereticarea începe, de regulă, din dormitor și camera de zi și finisează în bucătărie și blocul sanitare. Orice locuință, indiferent din ce material este construită, finisată trebuie întreținută corespunzător.

Este bine să efectuăm aceste lucrări cât mai frecvent posibil, în funcție de starea sanitară a locuinței, dar nu mai rar de odată pe săptămână, cu utilizarea detergenților și a dezinfectanților. Ca măsură profilactică de combatere a insectelor, vor fi folosite insecticidele.

Condițiile igienice din locuință sunt determinate de factorii fizici, chimici, biologici și psiho-sociali.

Factorii fizici reprezintă ansamblul denumit microclimatul încăperii, care include temperatura, umiditatea și mișcarea aerului. Se mai adaugă radiațiile solare și cele ale altor surse artificiale de încălzit și iluminat. Temperatura aerului trebuie menținută la 18-22 grade C, în perioada de vară-până la 26 grade C. Devierile de temperatură se reflectă asupra stării de sănătate și se pot manifesta prin afecțiuni ale căilor respiratorii – pneumonii, acutizări ale bronșitelor cronice, afecțiuni reumatice.

Umiditatea aerului din locuință, conform normativelor, trebuie să varieze între 40-60%, depinde de sursa de încălzire, materialele din care este construit blocul, orientarea încăperilor și diferă în funcție de sistemul de ventilare, perioada anului, dar și etaj. Umiditatea sporită a aerului poate influența negativ schimbul de căldură al organismului poate favoriza apariția reumatismului articular și a maladiilor cardiovasculare, afecțiunilor alergice, bronșitelor cronice, iar umiditatea joasă determină deshidratarea mucoaselor căilor respiratorii, etc.

Locuința noastră trebuie aerisită cât mai des, obligatoriu dimineața după somn, și seara înainte de culcare.

Una dintre măsurile importante de menținere a curățeniei aerului este ventilarea, care poate fi naturală – prin deschiderea ferestrelor la anumite intervale de timp iarna și practic, permanent pe vreme caldă, sau poate fi instalat un sistem de ventilare artificială.

Factorii chimici constau în păstrarea compoziției aerului cât mai aproape de cea naturală și prevenirea poluării cu particule și gaze, care pot proveni din afară sau pot fi produse în încăperi de către sisteme de încălzire, fumat, alimente alterate,  precum și prin aglomerație și lipsă de ventilare. Poluarea chimică a aerului produce iritații ale căilor respiratorii, intoxicații acute și cronice.

Factorii biologici-prevăd lipsa agenților patogeni, insecte, microorganisme, paraziți și a unor animale capabile să transmită boli infecțioase și parazitare. O altă categorie de îmbolnăviri sunt alergiile provocate de părul animalelor de companie, precum și de microorganismele prezente în locuințele cu igrasie.

Factorii psiho-sociali sunt reprezentați de relațiile care se stabilesc între diferiți locatari. În cazul unui climat determinat de neînțelegeri, certuri și conflicte se pot produce tulburări ale activității și odihnei și chiar unele boli psihice și psihosomatice.

Atunci când sunt întrunite condițiile necesare de igienă, ventilare și factorii psiho-sociali optimi, locuința contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a membrilor familiei, a microclimatului, dar și a populației, în general.