Razele ultraviolete: la ce efecte să te aștepți și cum să te protejezi corect și eficient de ele

Ce reprezintă razele ultraviolete (UV) ?

Radiația ultravioletă (UV) are un interval de lungime de undă de 100-400 nm, cu o frecvență mai mare și o lungime de undă mai mică decât lumina vizibilă. Radiațiile UV provin în mod natural de la soare, dar pot fi generate și de surse artificiale utilizate în industrie, comerț și recreere.

Radiația UV este împărțită în trei benzi:

  • UVA (315-400 nm);
  • UVB (280-315 nm);
  • UVC (100-280 nm).

Pe măsură ce lumina soarelui trece prin atmosferă, 100% din radiațiile UVC și aproximativ 90% din radiațiile UVB sunt absorbite de ozon, vapori de apă, oxigen și dioxid de carbon. Radiațiile UVA mai puțin se rețin în atmosferă. Rezultă că radiația UV care ajung la suprafața Pământului este compusă în mare parte din UVA cu o componentă UVB mică.

De ce factori depinde cantitatea de radiație UV?

Cantitatea de radiații UV de la soare care lovește suprafața Pământului depinde de distanța până la soare, perioada zilei și a anului, latitudinea, condițiile meteorologice, altitudinea, poluarea aerului și smogul, grosimea stratului de ozon și reflexia solului. Diminuarea stratului de ozon din cauza poluării crește cantitatea de UVA și UVB care ajunge la suprafață Pământului.Prin urmare, acestea afectează oamenii, animalele, organismele marine și viața vegetală. Referitor la oameni, expunerea crescută la UV poate provoca cancer de piele, cataractă și leziuni ale sistemului imunitar.

Efectele cunoscute ale razelor UV asupra sănătății

Efectele pozitive  ale radiațiilor UV

Razele soarelui oferă căldură și lumină care iți sporesc senzația generală de bine și stimulează circulația sângelui. Unele radiații UV sunt esențiale pentru organismul uman, deoarece stimulează producția de vitamina D. Aceasta are o funcție importantă în creșterea absorbției calciului și a fosforului din alimente și joacă un rol crucial în dezvoltarea scheletului, funcția imunitară și formarea celulelor sanguine. 

Fără îndoială, o cantitate de raze solare este benefică pentru sănătatea oamenilor. De la 5 până la 15 minute de expunere la soare a mâinilor, feței și a brațelor de două până la trei ori pe săptămână în lunile de vară sunt suficiente pentru a menține nivelul optim de vitamina D. 

Pentru majoritatea oamenilor deficiența de vitamina D este puțin probabilă. Posibile excepții sunt cei care au o expunere foarte limitată la soare, cum ar fi bătrânii aflați în casă sau cei cu pielea puternic pigmentată, care trăiesc în țări cu latitudini înalte, unde nivelurile UV sunt relativ scăzute. Recunoscând nevoia de vitamina D, multe țări au introdus suplimente în alimentele frecvent consumate, cum ar fi făina, cerealele și laptele. Vitamina D naturală este foarte rară în dieta noastră, este prezentă în peștele gras și uleiul de ficat de cod.

Radiațiile UV au fost folosite pentru a trata cu succes o serie de boli, inclusiv rahitismul, psoriazisul, eczema și icterul. Această utilizare terapeutică nu poate însă elimina efectele secundare negative ale radiațiilor UV. Este important de menționat că tratamentul are loc sub supraveghere medicală pentru a se asigura că beneficiile depășesc riscurile.

Efectele negative ale radiațiilor UV

Pielea

UVA activează pigmentul de melanină prezent deja în celulele superioare ale pielii. Acestea creează un bronz care apare rapid, dar este de scurtă durată. UVA pătrund în straturile profunde ale pielii, unde afectează țesutul conjunctiv și vasele de sânge. În consecință, pielea își pierde treptat elasticitatea și începe să degradeze. Doze mari de UVA provoacă îmbătrânirea prematură. Studiile recente sugerează că acestea pot spori apariția cancerului de piele. Mecanismele leziunii produse de UVA nu sunt pe deplin înțelese, dar o ipoteză populară presupune că UVA crește stresul oxidativ în celulă.

UVB stimulează producția de melanină nouă, ceea ce generează o creștere puternică a pigmentului de culoare închisă în câteva zile. Bronzul poate dura relativ mult timp. UVB stimulează, de asemenea, celulele să producă o epidermă mai groasă. Ca rezultat, UVB este responsabil atât pentru întunecarea, cât și pentru îngroșarea straturilor celulare exterioare – aceste reacții reprezintă apărarea organismului împotriva daunelor razelor UV ulterioare.

Dozele mai mari de UVB provoacă arsuri solare, ceea ce crește probabilitatea de a dezvolta cancer. Mecanismul exact al modului în care UVB inițiază sau promovează cancerul nu este încă cunoscut. La persoanele care suferă de Xeroderma pigmentosum, o boală de pigmentare rară, capacitatea de a repara deteriorarea ADN-ului cauzată de expunerea la radiațiile UV este afectată. Cu un risc sporit de cancer de piele la acești pacienți sugerează că lezarea directă UV a ADN-ului poate fi mecanismul care leagă expunerea cu dezvoltarea cancerului.

Ochiul

Sunt cunoscute raze solare care pătrund în ochi la diferite adâncimi. În timp ce UVB este complet absorbit de cornee, razele UVA trec prin aceste straturi de la suprafață către cristalin. La adulți doar 1% sau mai puțin din radiațiile UV reușesc să ajungă în retină datorită funcției de filtrare a corneei și a cristalinului. În schimb, lumina vizibilă pătrunde cu ușurință în retină, unde activează fotoreceptorii și începe reacția în lanț a proceselor biochimice pentru a produce o imagine vizibilă.

Sistemul imunitar

Cele mai multe experimente petrecute până în prezent s-au concentrat pe UVB, deoarece pare a fi mai important decât UVA în cauzarea imunomodulării. Cu toate acestea, recent interesul pentru efectele UVA asupra sistemului imunitar a crescut. Este considerat că radiațiile UV sunt absorbite de o moleculă situată în piele. Acest lucru generează modificări în distribuția și activitatea unora dintre principalii actori moleculari și celulari ai sistemului imunitar. Un echilibru alterat al răspunsului imunitar prin celule și anticorpi poate reduce capacitatea organismului de a se apăra împotriva anumitor boli.

Pentru a minimiza efectele negative ale radiațiilor UV asupra sănătății, îndemnăm populația să urmeze următoarele recomandări:

  • Limitați timpul de expunere la soare în intervalul 10:00 –  16:00, în special în zilele în care indicele UV este ridicat.
  • Purtați haine cu mâneci lungi, ochelari de protecție, pălării pentru a vă proteja de razele solare directe.
  • Utilizați un remediu (cremă, gel, spray, etc) de protecție solară cu spectru larg, de 15-30 SPF, aplicându-l la fiecare 2 ore.
  • Evitați lămpile solare și saloanele de bronzat, deoarece se știe că dăunează pielii și ochilor.
  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Meteorologică Mondială (OMM), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și Organizația Internațională a Muncii au lansat o nouă aplicație pentru telefoanele mobile care oferă informații localizate despre nivelul radiațiilor ultraviolete (UV). Aplicația SunSmart Global UV oferă prognoze UV și de vreme pentru cinci zile în locații care pot fi căutate. Aceasta evidențiază intervalele de timp în care este necesară protecția solară cu scopul de a ajuta oamenii din întreaga lume să știe când să folosească protecția solară, într-un efort de a reduce povara globală a cancerului de piele și a leziunilor oculare cauzate de razele UV.

Scara de orientare a razelor UV:

Atenție !!!

Expunerea copiilor la razele UV trebuie dozată cu atenție, deoarece aceștia se află într-o stare dinamică de creștere și, prin urmare, sunt mai sensibili la amenințările mediului decât adulții. În cazul acestora pot fi afectate funcțiile vitale, precum și sistemul imunitar, iar expunerea necontrolată sau nesigură poate genera consecințe grave pentru dezvoltarea lor normală.