Ce este anemia feriprivă și cum poate fi prevenită

Fierul este un microelement important care asigură funcționarea normală a organismului în ceea ce privește producerea de hemoglobină (molecule din compoziția sângelui care transportă oxigenul în tot corpul), reglarea sistemului imunitar și facilitarea unor procese vitale în corp.

Anemia prin deficit de fier apare atunci când corpul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină.

Hemoglobina este partea a globulelor roșii a sângelui (eritrocite) care colorează sângele în roșu și le permite eritrocitelor să transporte sânge oxigenat în tot organismul.

Cauzele anemiei prin deficit de fier

Pierderi de sange. Sângele conține fier în celulele roșii din sânge. Deci, dacă pierdeți sânge, pierdeți și fier. Femeile cu menstruații abundente sunt expuse riscului de anemie feriprivă, deoarece pierd o cantitate mare de sânge în timpul menstruației. Pierderea lentă și cronică de sânge din organism – cum ar fi din cauza unui ulcer peptic, a unei hernii hiatale, a unui polip de colon sau cancer colorectal  pot provoca anemie prin deficit de fier. Sângerările gastrointestinale pot rezulta din utilizarea regulată a unor analgezice fără prescripție medicală, în special a aspirinei.

Alimentație săracă în Fe. Corpul primește în mod regulat fier din alimentele consumate. Dacă consumați puțin fier, atunci în timp corpul poate avea deficit de fier.

Incapacitatea de a absorbi fierul. Fierul din alimente este absorbit în sânge la nivelul intestinului subțire. O tulburare intestinală, cum ar fi boala celiacă, care afectează capacitatea intestinului de a absorbi nutrienții din alimentele digerate, poate duce la anemie prin deficit de fier. Dacă o parte a intestinului subțire a fost ocolită sau îndepărtată chirurgical, aceasta poate afecta capacitatea de a absorbi fierul și alți nutrienți.

Sarcina. Fără suplimentarea cu fier, anemia prin deficit de fier apare la multe femei însărcinate, deoarece rezervele lor de fier trebuie să-și servească propriul volum de sânge crescut și să fie o sursă de hemoglobină și pentru fătul în creștere.

Inițial, anemia feriprivă poate fi atât de ușoară încât trece neobservată. Cu toate acestea, pe măsură ce organismul devine mai deficitar în fier și anemia se agravează, semnele și simptomele se intensifică.

Semne și simptome ale anemiei prin deficit de fier

  • Oboseala și lipsa de energie;
  • Slăbiciune;
  • Piele palidă;
  • Dureri în piept, bătăi rapide ale inimii sau dificultăți de respirație;
  • Dureri de cap și/sau amețeli;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Mâini și picioare reci;
  • Unghii fragile;
  • Pofte neobișnuite de substanțe nenutritive (ex. gheață, amidon, etc.);
  • Lipsa poftei de mâncare, în special la sugari și copii.

Din fericire, există o mulțime de opțiuni alimentare care vă vor ajuta să vă îndepliniți zilnic nevoile de fier!

Cele mai importante surse de fier de origine animalieră includ:

  • carnea roșie (vită, miel, vițel, porc). Cu cât carnea este mai roșie, cu atât este mai bogată în fier;
  • organele animalelor (ficat, rinichi);
  • păsări de curte;
  • pește sau crustacee (somon, sardina, ton, etc.);
  • ouă.

Surse vegetale de fier:

  • nuci (fistic, migdale, caju);
  • fructe uscate (caise, prune, stafide);
  • pastele integrale și pâinea din făină integrală;
  • leguminoase (fasole, linte, năut);
  • legume cu frunze verzi închise (spanac, sfecla roșie, broccoli);
  • semințele de quinoa;
  • ovăz;
  • tofu.

Important! Alegeți alimentele care conțin vitamina C pentru a îmbunătăți absorbția fierului. Vitamina C se găsește și în: brocoli, grapefruit, kiwi, ardei, căpșuni, mandarine, roșii etc.

Prevenirea anemiei prin deficit de fier la sugari

Pentru a preveni anemia feriprivă la sugari, bebelușii trebuie hrăniți cu lapte matern sau cu formulă îmbogățită cu fier în primul an de viață.

Rețineți! Laptele de vaci nu este o sursă bună de fier pentru bebeluși și nu este recomandat copiilor sub 1 an. După vârsta de 6 luni, începeți diversificarea alimentației bebelușilor cu cereale bogate în fier sau cu carne piure de cel puțin două ori pe zi pentru a crește aportul de fier.

Sănătate să aveți!