Beneficiile armurariului pentru organism

Armurariu este o plantă erbacee din familia Aster (tribu Ciulin). Nepretențiosă, acesta crește aproape peste tot, și este capabilă să atingă 2 metri înălțime. Este vestită pentru efectele sale benefice asupra organismului, dar în special utilizată pentru prevenire și ca parte componentă a terapiei complexe pentru bolile hepatice.

În scopuri medicinale, se folosesc în principal fructele de armurariu, care conțin flavonoide, flavonolignani, alcaloizi, saponine, acizi organici și alte substanțe benefice. Iar rădăcinile și frunzele plantei sunt folosite în special ca agent coleretic.

Armurariu este bogat în vitaminele K, E, D, grupul B, etc. În total, semințele plantei conține peste 200 de substanțe esențiale pentru sănătate (vitamine, minerale, acizi grași).

Beneficiile pentru sănătate

Armurariu este eficient pentru pierderea în greutate, tratamentul bolilor hepatice, în lupta împotriva problemelor dermatologice și a altor afecțiuni, stimulează sistemul imun și accelerează regenerarea țesuturilor. De asemenea, se utilizează în tratamentul diabetului, psoriazisului și al diferitor alergii.

Meritele plantei în menținerea sănătății ficatului erau cunoscute încă din Roma Antică, iar în Evul Mediu, armurariu era principalul remediu pentru tratamentul hepatitei.

Beneficiile armurariului :

Efect hepatoprotector

Proprietățile hepatoprotectoare a armurariului se bazează pe mecanismele de acțiune ale silimarinei, un complex de compuși naturali format din șapte flavonolignani, un flavonoid, polifenoli și acizi grași suplimentari. Odată ajuns în organism, pătrunde în celulele ficatului, unde acționează în mai multe direcții:

  • stabilizează membranele hepatocitelor;
  • neutralizează radicalii liberi;
  • inhibă pătrunderea substanțelor hepatotoxice în celulele hepatice;
  • protejează hepatocitele de distrugere;
  • activează sinteza fosfolipidelor și a proteinelor structurale și funcționale;
  • accelerează regenerarea celulelor hepatice.

Efect coleretic

Patologiile hepatice sunt adesea însoțite de dischinezie biliară. Dereglarea fluxului de bilă duce la apariția durerii în epigastru și hipocondrul drept, care necesită prescrierea medicamentelor care au un efect coleretic și antispastic ușor asupra celulelor musculare netede ale sistemului biliar. Silimarina din armurariu are proprietăți coleretice și colinetice, prin urmare poate avea atât efecte coleretice cât și antispastice. Stimulează secreția de acizi biliari și electroliți de către hepatocite și ajută la relaxarea sfincterelor biliare.

Acțiune antioxidantă

Silimarina constă din 50-70% silibină, a cărei moleculă are o structură fenolică care poate interacționa cu speciile reactive de oxigen. Efectul antioxidant al silimarinei apare atunci când se combină cu radicalii liberi din ficat, unde îi transformă în substanțe mai puțin agresive. Datorită acestui efect, lanțul de reacții de peroxidare a lipidelor este întrerupt și este prevenită distrugerea ulterioară a structurilor celulare.

Activitatea antioxidantă a flavonoidelor și flavonolignanilor din armurariu este de 10 ori mai mare decât activitatea antioxidantă a tocoferolului.

Efect antitoxic

Silibina este capabilă să blocheze locurile de legare de pe membrana celulară și sistemele de transport a substanțelor toxice.

Proprietăți antiinflamatorii

Pe lângă flavonoide și flavonolignani, semințele de armurariu sunt bogate în acizi grași polinesaturați și substanțe cu proprietăți antibacteriene. Preparatele pe bază de ulei obținute din semințele acestei plante ameliorează inflamația atunci când sunt aplicate extern, de aceea sunt utilizate în tratamentul complex al ulcerelor, rănilor, escarelor și leziunilor inflamatorii ale pielii.

Este important de reținut că multe probleme hepatice în stadiile inițiale pot apărea fără simptome evidente. Cu toate acestea, există anumite semne și simptome care pot indica probleme hepatice:

  • Oboseală și slăbiciune;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Urina închisă la culoare;
  • Senzații neplăcute în cadranul superior drept al abdomenului;
  • Sclere și piele galbenă;
  • Scaun decolorat;
  • Edeme.

Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome, consultați medicul specialist.

Suplimentele din armurariu se regăsesc în diferite forme: ulei, făină (pulbere), ceaiuri și sirop. Doza și durata cursului de administrare sunt determinate individual de către medicul specialist, iar efectele benefice ale acestei plante apare după utilizarea pe termen lung.

Important!  Armurariu este un supliment alimentar și nu poate înlocui tratamentul medicamentos complex. Auto-medicația poate fi periculoasă și este important să obțineți sfatul medicului specialist înainte de a lua orice supliment nutritiv.