Top 10 beneficii ale înotului pentru sănătate

Înotul este unul dintre cele mai populare tipuri de sport din întreaga lume. Pe lângă faptul că este distractiv, acesta reprezintă o modalitate excelentă de menținere a  siluetei în formă și de fortificare a sănătății. Înotul este o activitate sănătoasă pe care o poți practica toată viața, obținând un șir de beneficii pentru sănătatea fizică și mentală.

1. Îmbunătățește sănătatea mintală

Înotul este unul dintre puținele sporturi care te poate deconecta în totalitate de  lumea reală. Cu ajutorul acestui sport poți să te distanțezi de lumea digitală și să te ocupi în întregime de tine.

Exercițiile fizice realizate în apă ajută la reducerea anxietății și a depresiei, deoarece în timpul acestei activități are loc eliberarea hormonilor fericirii. În plus, dacă practici înotul sălbatic, ai toată satisfacția de a privi frumosul, de a înota în acele locuri, unde natura își manifestă toată maiestatea.

2. Sporește masa musculară

Pentru a rămâne sănătos, orice persoană cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Cu ajutorul înotului rapid, se reduce acest timp până la 75 de minute – ceea ce înseamnă doar puțin peste o oră în fiecare săptămână. În timpul înotului sunt antrenate practic toate grupele de mușchi, astfel are loc tonifierea lor și creșterea masei musculare.

3. Are impact minim asupra articulațiilor și a oaselor

Un alergător exercită de 5-10 ori greutatea corporală asupra șoldurilor, gleznelor și a genunchilor, pe când apa susține corpul în mod natural, poate reduce greutatea corpului în mișcare cu până la 90%, ceea ce reduce stresul și impactul asupra articulațiilor, a mușchilor și a oaselor cu  90%.

Da! Este adevărat că alergatul sau mersul cu bicicleta va arde mai multe calorii decât înotul, însă înotul menține ritmul cardiac sporit, fără a stresa corpul. Acest tip de exercițiu este cunoscut sub numele de antrenament al stării de echilibru și ajută la creșterea rezistenței.

4. Îmbunătățește calitatea somnului

Toate activitățile determină o calitatea mai bună  a somnului. Rezultatele studiilor demonstrează că atunci când practici exercițiile fizice regulate și o bună igienă a somnului, te poți trezi odihnit, cu o stare mai bună de spirit.

5. O activitate sigură în timpul sarcinii

Unul dintre beneficiile majore ale înotului este o formă de exercițiu sigură pentru femeile însărcinate. Apa, având proprietate de susținere, nu are impact supra-solicitant asupra organismului, astfel are loc o tonifiere ușoară a mușchilor, reducând edemele.

Și asta nu este tot! Cercetările au descoperit că femeile însărcinate care înoată în timpul sarcinii de la începutul până la mijlocul sarcinii pot avea un risc mai scăzut de travaliu prematur și defecte congenitale.

6. Există mai multe moduri de a practica înotul

Spre deosebire de alte forme de exerciții în care există puțină varietate de execuție, înotul are o diversitate a mișcărilor care menține antrenamentul interesant și productiv: brasa, spate, lovitură laterală, târâșul din față, fluture.

Schimbarea cursei determină diferite grupe de mușchi să lucreze, în plus, anumite mișcări, cum ar fi crawl-ul frontal, se practică la antrenamente cardio mai rapide, în timp ce brasa poate fi realizată drept un antrenament de intensitate scăzută.

7. Poți atinge scopuri diferite

Unul dintre beneficiile majore ale înotului este că apa creează rezistență întregului corp. Prin mișcările diferite care se execută, poți obține succesele dorite, precum:

Brasa – poate fi o mișcare mai lentă, dar are cel mai bun impact asupra întregului corp.  Brasa ajută la întărirea părții superioare a corpului, a spatelui și a pieptului, implică respirația în apă, ceea ce crește rezistența organismului și îmbunătățește funcția pulmonară.

De asemenea, aceasta ajută și la tonifierea coapselor și a picioarelor mai mult decât alte mișcări, datorită mișcării mai complexe a picioarelor.

Crawl frontal – lovitura rapidă, este și cea mai ușoară manevră de stăpânit pentru majoritatea înotătorilor. Toate loviturile modelează întregul corp, dar totuși mai mult are loc tonifierea mușchilor deltoizi, a părții laterale a spatelui, a mușchilor  biceps și triceps ai brațelor.

Spate – atingere elegantă, o tehnică bună care ajută la formarea unei posturi generale. De asemenea, este perfectă pentru întărirea și deschiderea mușchilor pieptului.

Fluture – denumită și ,,arzătorul de calorii”. Pentru executarea acesteia ai nevoie de multă putere, deoarece mușchii triceps și biceps sunt antrenați la intensitate majoră.

8. Poate reduce stresul

Exercițiile fizice sunt un stimulent bine cunoscut pentru starea de spirit, dar știai că te pot ajuta și la diminuarea efectelor stresului din punct de vedere chimic?

Când practici exerciții fizice, corpul reduce în mod natural hormonii stresului, cortizolul și adrenalina, sintetizând în același timp endorfine pentru a crea o stare de bine.

Dacă ești blocat într-un loc stresant, fă-ți timp pentru a te muta pentru o oră în piscină!

9. Înotul poate ajuta la ameliorarea durerii dacă suferi de scleroză multiplă

Deoarece apa determină membrele să plutească, ajutând astfel la susținerea lor în timpul exercițiilor fizice, înotul poate este un antrenament benefic pentru oricine  care suferă de scleroză multiplă.

Un studiu a analizat nivelurile de durere ale bolnavilor cu scleroză multiplă la cei care au înotat și la cei care nu au făcut-o. Pe parcursul unui program de 20 de săptămâni, cei care au simțit mai puțină durere au fost acei care practicau înotul.

10. Înotul sporește inteligența

Institutul Griffith pentru Cercetare Educaționale din Australia a studiat 7000 de copii sub vârsta de cinci ani pentru a vedea dacă înotul le poate afecta nivelul de inteligență. Cercetările au demonstrat că copiii care înoată de la o vârstă mai fragedă au un coeficient de inteligență mai înalt.

Copiii care înotau în mod regulat, aveau abilități motorii superioare și erau mai pricepuți la stăpânirea abilităților precum limbajul și matematica în comparație cu copiii care nu înotau.

Ia-ți o pauză – mergi la un antrenament la piscină!