Surmenajul: cum îl prevenim?!

Oboseala reprezintă un fenomen fiziologic natural în perioade aglomerate, ce ar trebui să dispară după ce ne alocăm un timp suficient pentru odihnă. Când efortul fizic sau cel psihic este excesiv şi de durată, iar odihna este insuficientă, riscăm să ajungem în surmenaj. Acesta este o stare de oboseală extremă caracterizată prin somnolenţă, dureri de cap, nervozitate, scădere a posibilităţii de concentrare, iar de la surmenaj până la epuizare nu e decât un pas.

Surmenajul apare când efortul nu este dozat după un program echilibrat. În general, multe stări de surmenaj şi epuizare sunt cauzate de stres. În situaţii intense din punct de vedere emoţional, organismul activează mecanisme de protecţie şi apărare pentru a depăşi situaţia limită. Surmenajul ne slăbeşte rezistenţa organismului şi astfel, există riscul apariției unor boli.

Munca nechibzuită ne împinge într-un cerc vicios. Permanenta excitare psihică, teama şi neliniştea duc la tulburări de somn, ale ritmului cardiac şi sensibilitate exagerată.

Cum prevenim surmenajul: oboseala cronică poate fi prevenită prin organizarea echilibrată a activităţii, alternând timpul de lucru cu cel de repaos, munca intelectuală cu cea fizică, repartizând activităţile mai grele dimineaţa şi optând pentru desfăşurarea celor mai intense eforturi zilele de la mijlocul săptămânii. Și o dietă potrivită poate ajuta la prevenirea surmenajului, consumând alimentele bogate în fier, crom, magneziu, potasiu şi în vitaminele B, C şi E, precum şi bogate în fibre. Aceasta ne ajută la susţinerea efortului fizic şi intelectual.

Surmenajul nu trece la fel de uşor ca oboseală, iar, fiind cauzat de munca excesivă, de supra-solicitare, este nevoie de odihnă. Deseori, aceasta nu este un remediu suficient, fiind nevoie să cerem ajutorul unui specialist în domeniu. Pentru a identifica și trata corect problema trebuie să apelăm la psiholog specializat în consiliere psihologică şi psihoterapie.