Ziua Națională fără alcool – orice consum de alcool dăunează sănătății

Anual, pe data de 2 octombrie marcăm Ziua Națională fără alcool, scopul căreia este informarea populației generale despre daunele consumului de alcool pentru a contribui la stimularea renunțării la această deprindere nocivă.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alcoolul este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil de apariția a peste de 200 de boli. Printre acestea se numără tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, cancerul, dar și boli infecțioase, accidente sau violența.

În regiunea europeană a OMS se consumă cea mai mare cantitate de alcool. În 2018, consumul total la nivel mondial a fost egal cu 6,2 litri de alcool pur/persoană cu vârsta de 15 ani și peste, iar în regiunea europeană a OMS aceasta a constituit 9,7 litri de alcool pur.

Totodată, în Europa, 58 milioane de oameni sunt considerați mari consumatori de alcool, 23 de milioane fiind dependenți de alcool (5,4% din bărbații de 18-64 ani și 1,5% din femeile de aceiași vârstă).

Anual, la nivel mondial, peste 3 milioane de decese (5,8% din decesele de toate cauzele) sunt asociate alcoolului, dintre care 1,2 milioane de decese au fost cauzate de bolile digestive și cardiovasculare, iar 0,4 milioane – de diverse tipuri de cancer. Aproximativ 0,9 milioane de decese au apărut în urma diverselor tipuri de traumatisme, dintre care 370.000 de persoane au decedat în accidentele rutiere, 150.000 în urma  auto-agresiunii și aproximativ 90.000 ca urmare a violenței fizice.

În Republica Moldova, potrivit datelor din 2018, se înregistrează unul dintre cele mai înalte niveluri a consumului de alcool (ODD 3.5.2) din lume – 11,4 litri de alcool pur/persoană cu vârsta de 15 ani și peste. Printre bărbați acest consum a fost de 18,3 litri, iar printre femei – 5,3 litri în 2018.Totodată, în țara noastră unul din patru decese (26,1%) este asociat consumului de alcool.

Este alarmant și faptul că alcoolul este din ce în ce mai frecvent consumat de copii și tineri. Potrivit unui studiu realizat în 2015, jumătate din elevii claselor  a VIII-a și a IX-a (53%) au consumat alcool în ultimele 30 de zile.

Un șir de strategii ar putea reduce consumul de alcool în rândul populației:

  • reglementarea comercializării băuturilor alcoolice (în special pentru persoanele tinere);
  • reglementarea și restricționarea disponibilității alcoolului;
  • reducerea cererii prin mecanisme de impozitare și stabilire a prețurilor;
  • creșterea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate publică cauzate de consumul dăunător de alcool și asigurarea sprijinului pentru politici eficiente privind alcoolul;
  • oferirea unui tratament accesibil pentru persoanele cu tulburări de consum de alcool;
  • implementarea programelor de screening și intervenții scurte pentru consumul periculos de alcool în serviciile de sănătate.

Rețineți: Orice consum de alcool dăunează sănătății. Cea mai bună metodă de a evita consecințele acestuia este renunțarea. Nu ezita – fă-o acum!