A fost creată platforma de comunicare pentru reducerea consumului de zahăr între reprezentanții statului și a industriei alimentare și HoReCa

Vizionează AICI Panelul de discuții  

O persoană din Republica Moldova consumă de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul și decât este cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Consumul excesiv de zahăr este o problemă de sănătate publică care îngrijorează guvernele din întreaga lume.

„Zahărul este prezent agresiv în viața noastră. E pe tejghele magazinelor, lângă casă, în apropiere de școli. Condiționăm comportamentul copiilor prin dulciuri, apoi ne lamentăm. Primele consecințe de consum excesiv ale zahărului pe termen scurt sunt cariile dentare, apariția acneei și a kilogramelor în plus. Ca autoritate în sănătate batem alarma. A venit timpul să analizăm ce mâncăm, să reducem consumul de zahăr în exces. Pentru asta ne propunem să includem alimentația sănătoasă în noua Strategie de Sănătate Publică pentru următorii ani, aliniind toate acțiunile la recomandările OMS”, a declarat Daniela Demișcan, șefa direcției Sănătate Publică a Ministerului Sănătății al Republicii Moldova.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă strict reducerea aportului de zahăr la mai puțin de 10% de aportul de energie, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Totodată, în baza datelor științifice privind cauzele apariției bolilor netransmisibile, OMS sugerează o reducere suplimentară a zahărului sub 5% din aportul total de energie, adică la 25 g/zi, echivalente cu 5 lingurițe.

„Obiceiurile alimentare nesănătoase sunt pe larg răspândite în țara noastră. Fiecare al șaptelea din zece consumă mai puțin de 5 porții de fructe și/sau legume pe zi. Asta înseamnă că mâncăm extrem de puține zaharuri naturale, dar tot  mai mult zahăr care nu conține vitamine, dar multe-multe calorii ce se asimilează foarte repede și ne face să ne dorim să îl consumăm în cantități tot mai mari fără nici un folos pentru organism, dar cu multe consecințe care apar peste ani, și acestea se numesc bolile netransmisibile”, a explicat Ion Șalaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Zahărul este adăugat în mâncare și băuturi, deși este prezent în mod natural în fructe, legume și lapte. Consumul excesiv de zahăr crește riscul apariției și dezvoltării bolilor netransmisibile precum: diabetul de tip 2 (DZ), hipertensiune (HTA) și bolile cardiovasculare (BCV).

„Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creștere. Este maladia secolului, cea care provoacă schimbări metabolice. În anul 2020 erau peste 119 mii de moldoveni cu diabet, dintre care 90% cu diabet zahar de tip 2, cel care se dobândește pe parcursul vieții! Dacă până nu demult, se considera că diabetul de tip 2 este boala celor de peste 45 din ani, acum avem un număr foarte mare de tineri, adolescenți și copii chiar. Motivul îmbolnăvirilor este consumul de produse nesănătoase și implicit a consumului în exces de zahăr”, a menționat Ana Vîrtosu, doctor în nutriție și endocrinologie.

Pentru o alimentație echilibrată produsele dulci și zahărul nu trebuie eliminate în totalitate. Este nevoie de a le consuma rațional și de a le substitui treptat cu fructe și legume. Cum este corect să faci asta,  este întrebarea ce și-o pun oamenii, care tot mai mult apelează la nutriționiști pentru a-ți echilibra alimentația.

„În Europa un nutriționist deservește 16000 de persoane. Din păcate, în Republica Moldova suntem foarte departe de îndeplinirea unor asemenea normative. În acest an universitatea a avut 5 absolvenți nutriționiști. Pentru a mări numărul nutriționiștilor la cererea care este pe piață, cel mai oportun, ar fi să avem un curs de masterat în nutriție.”, a susținut Dr. Serghei Cebanu, șeful Departamentului de Medicina Preventiva, USMF „Nicolae Testemițanu”.

„Noi promovăm substituirea zahărului cu fructe și legume, făcând accesibile aceste produse în școli și grădinițe. E un pas important pentru educația viitoarei generații. Lucrăm asupra etichetării produselor pentru ca acestea să fie informative, corecte și îndemnăm consumatorul să fie interesat să citească etichetele și să solicite produse cu conținut redus de zahăr”, a declarat Ghenadie Rusu, reprezentatul Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Autoritățile statului ar trebui să implementeze un program de reducere structurată și obligatorie a conținutului de zahăr, sare, și grăsimi în alimente. Industria alimentară este cel mai puternic „influencer” al practicelor alimentare și poartă responsabilitate pentru bunăstarea națiunii. Iar dacă industria nu răspunde prompt recomandărilor, statul trebuie să impună un control mai strict de reglementare și penalizare.”, a adăugat Lilia Țurcan, medic-igienist, nutriționistă cu experiență internațională.

Specialiștii au enumerat o serie de acțiuni care ar spori promovarea unui mediu alimentar mai sănătos. Printre acestea ar fi: etichetarea corespunzătoare a produselor şi a meniurilor; promovarea disponibilității și accesibilității alimentelor sănătoase la nivel comunitar; modificarea meniurilor cu conținut redus de zahăr în grădinițe, școli și instituții medicale; implementarea unei serii de intervenții în sănătatea publică precum  subvențiile și taxele și impozitele pentru producători.

Reprezentanții industriei alimentare prezenți la Panelul de discuții au menționat că așteaptă acțiuni concrete de susținere a producătorilor autohtoni ca să rămână competitivi pe piață. Ei au sugerat că acest lucru ar putea fi realizat prin introducerea unor taxe pentru producătorii și agenții economici care produc alimente cu exces de zahăr.

Campania de comunicare „Redu zahărul – alege ce mănânci!” face parte din ciclul de campanii sociale de comunicare pe nutriție „Alege ce mănânci!”, realizate cu suportul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova prin intermediul Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul sănătății pentru Republica Moldova.