Azi, 29 octombrie este marcată Ziua Mondială de prevenire a accidentului vascular cerebral (AVC)*. Marcarea Zilei Mondiale a AVC-ului are ca scop sporirea gradului de înțelegere și conștientizare a problemelor ce țin de prevenirea și tratamentul AVC-ului, dar și reabilitarea. Îndemnul profesioniștilor medicali de Ziua Mondială de prevenire a AVC-ului în 2020 este de a preveni boala prin mișcare.
Statisticile din Republica Moldova arată o creștere înaltă a cazurilor de AVC. Dacă în anul 1995 la evidență se aflau 21 de mii de persoane care au suferit un AVC, în anul 2018 deja erau 78 de mii de persoane. Anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral.
AVC este cauza principală de handicap pentru populația adultă din Republica Moldova, 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă. O treime din victimele AVC-ului sunt persoane social active. AVC-ul este a doua cauză de apariție a demenței, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici.
Totodată, datorită eforturilor în sistemul de sănătate depuse în depistarea și intervenția la timp în cazul AVC, atestăm o tendință de micșorare a mortalității prin bolile cerebrovasculare: de la 181,6 cazuri la 100 mii locuitori în 2009 la 146,1 cazuri la 100 mii în 2019. Anual, în medie, nivelul de mortalitate scade cu circa 7 cazuri la 100 mii locuitori.
AVC este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, rezultând în foame de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției cerebrale. Acesta este generat de mai mulți factori de risc etiologici: hipertensiunea arterială sau alte maladii cardiovasculare, precum boala ischemică, infarctul miocardic, patologia reumatologică, arterioscleroza, precum şi stilul de viață nesănătos, dar și informarea insuficientă a oamenilor despre cum poate fi prevenită boala.
Nivelul de alfabetizare a populației în AVC
În anul 2018 o echipă de cercetători din cadrul ANSP au realizat Studiul „Evaluarea gradului de conștientizare a populației privind riscurile asociate cu accidentele vasculare cerebrale”. Studiul a arătat un nivelul redus de cunoștințe a populației adulte referitor la problemele abordate.
Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate nu au putut indica nici un factor de risc în etiologia AVC (58,7% – femei și 62,1% – bărbați). Circa 64,6% dintre respondenți (62,7% – femei și 61,1% – bărbați) nu au putut indica nici o măsură de prevenție a AVC-ului.
Factorii de risc și semnele AVC
Până la 80% din accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin abordarea factorilor de risc, printre care: hipertensiunea arterială, alimentația nesănătoasă, fumatul și sedentarismul. În acest sens, vă recomandăm să deschideți, citiți și distribuiți Ghidul pacientului cu HIPERTENSIUNE, materiale campaniilor ALEGE CE MĂNÂNCI! și REDU SAREA ÎN MÂNCARE! din pagina INSTRUMENTE a portalului.
Intervenția medicală precoce este crucială în cazul AVC. Pacientul care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor trebuie să se prezinte de urgență la spital.
Printre simptomele accidentului vascular cerebral se numără:
- slăbiciunea bruscă;
- amorțirea feței, brațului sau a piciorului, cel mai adesea pe o parte a corpului;
- confuzie și dificultate de vorbire;
- dificultate de a vedea cu unul sau ambii ochi;
- dificultăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului sau coordonării;
- dureri de cap severe, fără o cauză cunoscută, etc.
Alătură-te mișcării!
În acest an, comunitatea internațională de Ziua Mondială de prevenire a AVC își propune să încurajeze societatea (decidenții de politici, profesioniștii din domeniul sănătății, societatea civilă și oamenii unei societăți) ca să se alăture mișcării pentru o lume liberă de accident vascular cerebral.
REȚINE: 1 din 4 adulți are riscul de a face AVC, fiind activ poate diminua riscul. Activitatea fizică ajută la reducerea riscului AVC. Mișcă-te pentru a preveni AVC-ul! Alătură-te mișcării!
Pentru aceasta, alătura-te la apel și fă pași vitali pentru a preveni accidentul vascular cerebral:
Pasul 1. Fă o mișcare dorită cât mai amuzantă! Folosește mișcarea în combinație cu o secvență de dans din patru mișcări de dans național, clasic, alt gen.
Pasul 2. Înregistrează dansul pe telefonul mobil.
Pasul 3. Distribuie video-ul pe rețelele de socializare, etichetează trei prieteni prin următorul mesaj: „Am acceptat provocarea de a ieși la dans pentru a crește gradul de conștientizare și prevenire a accidentului vascular cerebral”.
Pasul 4. Continuă! Mișcă-i și pe alții!
Alătură-te campaniei, fă mișcare și împărtășește cu persoanele din jurul tău!
*În anul 2010 Organizația Mondială a declarat AVC- ul ca pe o urgenţă de sănătate publică la nivel global.
Comunicatoare în sănătate, la proiectul moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
site: www.viatasan.md
e-mail: lilia.onea@viatasan.md
tel: 078999208