Semnal de alarmă. Sănătatea tinerilor din SUA și Republica Moldova este în pericol

Sănătatea tinerilor din SUA și Republica Moldova este în pericol pentru că țigările electronice și alte produse noi din tutun devin tot mai mare populare. Despre aceasta au discutat, pe 30 octombrie 2020, specialității în sănătate publică din SUA și Republica Moldova care s-au întrunit în cadrul unei conferințe online și au pus în discuție problema consumului de tutun și politicile de control al tutunului.

Kim Bayha, manageră a Programul de Prevenire și Control al Tutunului din cadrul  Biroul Politici și Prevenire al Departamentului de Sănătate Publică Mecklenburg, a prezentat principalele rezultate în controlul tutunului înregistrate de SUA, în special în statul Carolina de Nord. Potrivit expertei, țara depune eforturi din ce în ce mai mari pentru a reduce impactul fumatului asupra sănătății populației în ultimii 50 de ani. Cu toate acestea, Kim Bayha a subliniat că, în ultimii ani țigările electronice și alte produse noi din tutun, care au căpătat o popularitate tot mai mare în rândul tinerilor este o adevărată provocare pentru specialiștii în sănătate publică.

Problema se atestă și în Republica Moldova. Conform datelor Studiului Global privind Fumatul la Adolescenți (GYTS) efectuat în anul 2019, consumul de tutun la elevii de 13-15 ani este în creștere cu aproape 6% față de anul 2013 și constituie 16,3% (20,4% de băieți și 11,8% de fete, iar 38,6% din ei au menționat că început fumatul la vârsta până la 10 ani. Totodată, 7,4% din elevii de 13-15 ani (10,6% de băieți și 6,5% de fete) în prezent fumează țigarete și 12,7% din elevii consumă țigarete electronice (16,8% de băieși și 8,4% din fete).

Rata de expunere a tinerilor la fumul de tutun în locurile publice și la domiciliu este mare, deoarece ei consumă produse din tutun care nu arde și cu încălzire electrică în 3,9% de cazuri (4,9% de băieți și 2,7% de fete).

Daniela Demișcan, șefa Direcției Politici în domeniul sănătății publice din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a vorbit despre problemă și unele progrese înregistrate de Republica Moldova.

Potrivit specialistei, din anul 2016 a intrat în vigoare interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Din anul 2018 sunt aplicate avertismentele de sănătate pe ambalaje și este efectuată etichetarea produselor din tutun. Specialiștii din sănătatea publică au reușit în mare parte să utilizeze pachetul de țigări/tutun ca pe o oportunitate de educație a populației. Demișcan a argumentat că în decurs de o zi, atunci când fumătorii de țigări cumpără și folosesc țigări ei sunt expuși la imaginile de pe pachete de cel puțin 20 de ori, respectiv de 7.000 de ori pe an. „Este vorba despre 20 de oportunități pe zi pentru a transmite mesaje de ce este dăunător să fumezi. Pe lângă avertizarea cu privire la riscurile fumatului, pachetele de țigări pot fi, de asemenea, utilizate ca vehicul pentru comunicarea informațiilor legate de renunțarea la fumat, de exemplu telefonul de consiliere și renunțare al Dispensarului Narcologic și filialele acestuia”.

Prevenirea accesului minorilor la produsele din tutun şi la produsele conexe prin interzicerea expunerii vizibile a produselor, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire în spațiile comerciale accesibile publicului este o altă măsură importantă a legii antitutun a Republicii Moldova care a intrat în vigoare la 15 august 2020. Republica Moldova este a treizecea țară care aplică această interzicere. „Expunerea la vedere în punctele de vânzare a produselor din tutun și celor conexe este în sine publicitate și promovare pentru consumul tutunului, inclusiv prin stimularea vânzărilor acestor produse, creând impresia că consumul tutunului este social acceptat. Acest fapt face mai dificilă renunțarea la consumul de tutun, mai ales pentru adolescenți și tineri care sunt mai vulnerabili la efectele promoționale a produselor”, a comunicat Daniela Demișcan.

Problema tabagismului se află pe agenda autorităților din Republica Moldova abia din anul 2009, iar colegii din SUA au apreciat faptul că, în pofida presiunilor majore din partea industriei tutunului, în țara noastră s-a reușit implementarea unor măsuri complexe de control al consumului de tutun și produse conexe.

Întrunirea online transatlantică a fost organizată pe 30 octombrie 2020 de Școala de Management în Sănătate Publică în cooperare cu Universitatea Charlotte din Carolina de Nord, SUA, și este primul care pune bazele unei cooperări între specialiștii de sănătate publică din aceste țări.