Campania de informare despre consumul de grăsimi trans „Alege ce mănânci!” continuă la nivel de raioane

Prima campanie de informare la nivel național despre daunele consumului grăsimilor trans asupra sănătății „Alege ce mănânci!” și-a atins ținta și va continua la nivel de raioane, în instituții și organizații. Continuarea acțiunilor campaniei va începe din 1 octombrie și va dura până în decembrie 2020. Este decizia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică care au realizat în luna iunie campania „Alege ce mănânci!” cu suportul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică.

„Campania „Alege ce mănânci!” a avut loc în luna iunie 2020, când erau limitate mai multe activități din cauza pandemiei de COVID-19 și oameni stăteau preponderent acasă și consumau mai multe alimente ca de obicei. Cu suportul Elveției s-a lansat prima campanie în Republica Moldova care abordează problema consumului în exces a grăsimilor și în special a grăsimilor trans. Scopul a fost informarea populației despre daunele consumului de grăsimi trans pentru sănătate și mai ales pentru dezvoltarea obezității și a bolilor cardiovasculare care sunt prima cauză de deces a populației din Republica Moldova, iar în contextul pandemiei pe care o traversăm, aceste boli netransmisibile sunt factori de risc ai complicațiilor bolii COVID-19”, Constantin Rîmiș, secretar de stat în domeniul de sănătate publică al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Rezultatele campaniei „Alege ce mănânci!” au fost analizate în cadrul studiului de evaluare a cunoștințelor, atitudinilor și practicilor populației și pacienților cu boli netransmisibile în prevenirea factorilor de risc comportamentali, KAP 2020. Potrivit acestuia, fiecare a doua persoană de vârstă activă din Republica Moldova a auzit despre daunele asupra sănătății a consumului în exces a grăsimilor trans, iar trei din patru persoane au încercat să reducă consumul de grăsimi artificiale. Oamenii asociază consumul de grăsimi trans cu obezitatea (64,4%) și cu bolile cardiovasculare (54.2%). Pe de altă parte, doar 32, 6% din moldoveni au redus consumul de fast-food și 28,4% al produselor pe etichetele cărora este indicat „uleiuri parțial hidrogenate” sau „grăsimi parțial hidrogenate”, adică grăsimi trans.

„Pentru că oamenii mai puțin caută și recunosc prezența grăsimilor trans pe etichetele produselor alimentare, am dezvoltat un plan de comunicare care implică printre altele și  activități de instruire on-line despre alimentația sănătoasă a angajaților, studenților și elevilor, celor care cel mai des consumă alimente din comerț. De asemenea, vom pregăti și disemina un set (kit) de instrumente practice pentru administrația locală despre cum să implementeze principiile de alimentație sănătoasă și să crească numărul persoanelor care practică activități fizice, în baza profilurilor de sănătate.”, Ion Șalaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Campania de  informare „Alege ce mănânci!” a fost realizată în baza studiului Organizației Mondiale a Sănătății privind mediul alimentar în orașe, datele cărora au relevat că moldovenii consumă de zece ori mai multe grăsimi trans față de limita zilnică recomandă. Reamintim, limita consumului de grăsimi trans este de 1% din consumul total de energie (pentru un adult care consumă 2 000 kcal/zi), ori mai puțin de 2,2 grame pe zi. Toate materialele informative ale campanei le puteți găsi și descărca pe platforma de promovare a sănătății: www.prosanatate.md , pagina instrumente.

Continuarea campaniei de informare „Alege ce mănânci!” la nivel de raioane va fi realizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.