Ziua Mondială a Rinichiului – 14 martie 2019

Ziua Mondială a Rinichilor este marcată anual în a doua zi de joi a lunii martie și constituie o campanie globală, desfășurată în scopul creșterii gradului de conștientizare pentru promovarea sănătății rinichilor și a reducerii impactului bolii renale și a problemelor asociate ei.

”Rinichi sănătoși pentru toți și pretutindeni” este genericul campaniei selectat pentru anul 2019, ce vine să accentueze importanța reducerii poverii bolilor renale cronice la nivel global. Boala renală cronică afectează una din 10 persoane din întreaga lume. Se estimează că peste 850 mln de oameni din întreaga lume suferă de boli renale din diferite cauze,

În scopul reducerii impactului asociat bolilor renale, Organizația Mondială a Sănătății încurajează țările să întreprindă măsuri concrete pentru îmbunătățirea sănătății rinichilor prin

  • Încurajarea și adoptarea unui stil de viață sănătos (accesul la apă potabilă sigură, practicarea exercițiilor fizice, alimentația sănătoasă, controlul tutunului). Multe tipuri de boli de rinichi pot fi prevenite sau controlate, ,atunci când există măsuri adecvate de prevenire.
  • Screening-ul persoanelor cu risc sporit, diagnosticarea precoce și tratamentul sunt eficiente din punct de vedere al costurilor pentru prevenirea bolilor renale.
  • Asigurarea pacienților cu boli de rinichi cu servicii medicale de bază, de care au nevoie (controlul tensiunii arteriale și al colesterolului).
  • Politici transparente care să reglementeze accesul echitabil și durabil la serviciile avansate de asistență medicală (dializă și transplant) și o protecție financiară mai bună (subvenții) pe măsură ce sunt disponibile mai multe resurse.
  • Extinderea accesului la servicii de sănătate pentru a răspunde nevoilor populației în scopul asigurării unei îngrijiri echitabile și sporirea calității vieții a persoanelor ce suferă de boli cronice renale.