Schimbă-ți obiceiul de a săra bucatele gata în săptămâna de conștientizare a reducerii consumului de sare

Săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare se desfășoară în acest an, în perioada 15 – 21martie și are genericul „Schimbă-ți obiceiul de a săra bucatele gata”. Scopul campaniei este de a crește gradul de conștientizare a moldovenilor privind riscurile pentru sănătate a consumului în exces a sării și încurajarea oamenilor de a-și schimba comportamentele legate de sare pentru a-și menține starea bună de sănătate.

Consumul în exces a sării  este un factor de risc ce favorizează creșterea tensiunii arteriale ce duce la apariția și dezvoltarea bolilor cardiovasculare (BCV), precum ar fi: a infarctul miocardic, a ictusului cerebral etc. De asemenea, acestui comportament i se atribuie și creșterea riscului de dezvoltare a bolilor de rinichi, a osteoporozei, cancerului de stomac și a obezității.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă consumul global de sare ar fi redus la mai puțin de 5 grame pe zi/persoană.

În Republica Moldova adulții consumă de 2 ori mai multă sare, decât cantitatea maximă recomandată de OMS (5 grame/zi=1 linguriță), potrivit Studiului privind consumul alimentar de sare (a. 2018). Astfel, un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi! Cel mai înalt nivel de consum al sării este în rândul bărbaților -11,5 g pe zi, comparativ cu cel al femeilor — 10,3 g pe zi. Mai multă sare se consumată în mediul rural — 11,3 g/zi, față de urban — 10 g/zi. Sursa cea mai importantă de sare o reprezintă pâinea și produsele de panificație. Un adult consumă zilnic, în medie, 333 g de pâine sau 5 felii, ceea ce constituie 5,5 g de sare pe zi.

Care este cantitatea recomandată de OMS pentru consumul zilnic de sare?

Adulții nu ar trebui să depășească 5 g de sare pe zi, echivalentul unei lingurițe.

Cantitatea maximă de sare, recomandată pentru copii este în funcție de vârsta pe care o au:

  • 0-9 luni: nu este nevoie să se adauge sare în mâncare (pot tolera maxim 1 g/zi)
  • 18 luni – 3 ani: mai puțin de 2 g sare/zi
  • 7-10 ani: mai puțin de 5 g sare/zi

Important: Pentru a preveni tulburările prin deficit de iod, este important ca sarea consumată să fie iodată. Sarea iodată este recomandată!

Scăderea aportului de sare este „cea mai bună intervenție” pentru reducerea bolilor netransmisibile dovedită în plan economic și de eficientă în domeniul sănătății publice de către OMS.

Ce poți face pentru a-ți schimba obiceiul de consum excesiv de sare și pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate:

  • Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare înainte de a gusta bucatele.
  • Înlocuiește sarea cu ardei iute, usturoi, citrice, ierburi proaspete, piper negru și alte condimente;
  • Citește cu atenție etichetele produselor alimentare din comerț. Dacă sarea este pe primele trei poziții în lista ingredientelor produsului, înseamnă că produsul conține sare în exces;
  • Redu consumul produselor se conțin o cantitate sporită de sare, precum: pâinea, mezelurile, cașcavalul, sosurile de soia, ketchup și produsele procesate, de patiserie, conservele etc.;
  • Educă obiceiuri alimentare sănătoase copiilor tăi;
  • Consumă sare în limitele recomandate, până la 5g/zi de sare = o linguriță mică.  ATENȚIE. Renunțarea definitivă la sare este dăunătoare pentru sănătate!
  • Consumă sare limitat, dar iodată!

Angajamentul țării noastre pentru reducerea consumului excesiv de sare

Reducerea cu 30% a consumului mediu de sare/sodiu  – reprezintă ținta națională a cadrului de monitorizare a BNT către anul 2030.

Pentru atingerea acestui obiectiv au fost depuse anumite eforturi în ajustarea și dezvoltarea cadrului de politici din acest domeniu. Recent a fost aprobat Programul național de prevenire și control a BNT prioritare pe perioada 2023 – 2027 (HG nr.129/2023), care prevede acțiuni de consolidare a componentei de educație pentru promovarea unui stil de viață sănătos, crearea unor medii care promovează sănătatea, alfabetizarea populației, consolidarea cadrului regulator în domeniul nutriției etc..

De asemenea, cadrul normativ existent în domeniul sării alimentare a fost ajustat la recomandările organizațiilor internaționale, precum și la progresele de ordin tehnologic în industria alimentară (modificările HG nr. 596/2011 cu privire la aprobarea unor măsuri de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod). Una din prevederile importante se referă la faptul, că la procesul tehnologic de al  produselor alimentare, în deosebi, a celor de panificație pentru consumul în instituțiile organizate, precum: școli, grădinițe, spitale, centre de plasament, centre comunitare de reabilitare și aziluri etc. unde va fi utilizată doar sarea iodată, cu excepția celor supuse proceselor de maturare și conservare.

Totodată, în scopul reducerii consumului de sare au fost stabilite ținte graduale pentru nivelul maxim de sare în produsele de panificație. Astfel, începând cu 1 iunie 2023, 100 grame de produs va trebui să conțină cel mult 1,5 grame de sare, iar începând cu 1 iunie 2024 raportul va constitui un gram de sare la 100 grame de produs.

Pentru sănătatea Ta, schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata.

Redu sarea din mâncare!

Află câtă sare consumi zilnic și dacă o consumi în limitele recomandate, parcurgând rapid TESTUL de pe portalul oficial destinat promovării sănătății www.prosanatate.md . Vezi AICI informații pe care nu le-ai știut despre sare și în ce produse alimentare se ascunde sarea.