„Să vorbim despre obezitate și…” este genericul Zilei mondiale de combatere a Obezității – 4 martie 2024
Ziua mondială de combatere are scopul de a crește gradul de conștientizare despre obezitate și de înțelegere a necesității de a acționa pentru a îmbunătăți prevenirea, tratamentul și îngrijirea persoanelor cu obezitate.
În anul 2024, tematica evenimentului este „Să vorbim despre obezitate și…” și se centrează pe susținerea conversațiilor pe subiectul obezității, sănătății, inclusiv cu tinerii pentru a vedea cum putem aborda obezitatea împreună.
Excesul de greutate și obezitatea sunt definite ca acumularea anormală sau excesivă de grăsime care prezintă un risc pentru sănătate.
Un bărbat suferă de obezitate, dacă 25% din țesuturile corpului sunt grăsimi.
O femeie este obeză, dacă circa 35% din țesuturile corpului sunt grăsimi.
Situația în lume, țările UE și Republica Moldova
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut obezitatea ca pe o boală cronică, gravă, de sănătate publică care necesită să fie gestionată termen îndelungat.
Obezitatea este cauza a 44% din totalul cazurilor de diabet zaharat tip 2, a circa 23% cazuri de bolile cardiace și între 7% – 41% este responsabilă de declanșarea unor tipuri de cancer.
Potrivit OMS, la nivel mondial, peste 1 miliard de persoane suferă de obezitate, dintre care 650 milioane sunt adulți, 340 milioane – adolescenți și 39 milioane – copii!
Se estimează, către anul 2035, un copil din patru și circa 1,9 miliarde de adulți din întreaga lume vor suferi de obezitate! Impactul economic global estimat al excesului de greutate și al obezității va ajunge până la 4,32 trilioane USD.
În regiunea europeană a OMS, din care face parte și Republica Moldova, excesul de greutate afectează peste 60% dintre adulți și 7,9% dintre copiii de sub cinci ani. Unul din trei copii de vârstă școlară este supraponderal ori obez!
Așa dar, excesul de greutate și obezitatea reprezintă al patrulea cel mai frecvent factor de risc pentru bolile netransmisibile (BNT) în regiunea europeană. Din păcate, nici un stat membru UE nu este pe cale să atingă obiectivul de a stopa creșterea obezității, până în anul 2025.
În Republica Moldova, potrivit ultimului studiu STEPS (prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile, anul 2021), șase din zece adulți (63,9%) sunt supraponderali, dintre care – 70,8% sunt bărbați și 57,0% sunt femei! Aproape un sfert din populația țării (22,7%) este obeză, fără diferențe semnificative între sexe.
Ce e de făcut?
Pentru a redresa situația existentă, OMS evidențiază câteva direcții strategice și promițătoare în vederea reducerii obezității și a excesului de greutate în rândurile populației. Iată o parte dintre acestea:
- consolidarea eforturilor pentru promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice la toate etapele vieții, promovarea alăptării, intervenții în școală și în comunitate pentru crearea mediilor care să îmbunătățească accesibilitatea la alimentele sănătoase și oportunitățile de activitate fizică;
- îmbunătățirea accesului la serviciile de management al obezității și a excesului de greutate în cadrul asistenței medicale primare;
- aplicarea restricțiilor pentru comercializarea alimentelor nesănătoase către copii;
- implementarea intervențiilor fiscale (cum ar fi impozitarea băuturilor îndulcite cu zahăr sau subvenții pentru alimentele sănătoase).
Pentru a evita acumularea kilogramelor în plus și a menține o greutate sănătoasă, vă recomandăm:
- Respectați mesele principale ale zilei și hidratați-vă suficient. Consumați apă potabilă sigură;
- Limitați aportul de kilocalorii/energie din contul grăsimilor și a zaharurilor. Alegeți produsele alimentare de la raft conștient – studiați etichetele;
- Reduceți consumul produselor procesate cu conținut sporit de sare, zahăr și grăsimi. Limitați aportul de sare până la 5 grame pe zi și a zahărului până la 25 g pe zi;
- Pentru a suplini necesarul de zaharuri, sodiu și grăsimi, consumați zilnic minim 3 porții de legume, 2 de fructe, 2-3 porții de cereale integrale. Săptămânal, alegeți să consumați 2-3 porții de leguminoase, gătite la oala sub presiune;
- Practicați activitatea fizică sistematică. Copii – cel puțin 60 de minute pe zi. Adulți – cel puțin 35 de minute pe zi.
Evaluează riscurile excesului de grăsime și implicit de sănătate, cel puțin o dată la trei luni. Iată niște instrumente utile:
- Aplică formula Indicelui Masei Corporale (IMC), care reprezintă raportul dintre masa corpului și înălțimea în metri la pătrat. IMC = Greutatea(kg)/[Înălțimea(m)]2;
IMPORTANT. Menține IMC-ul în zona 18,5-24,9. Un IMC peste 25 – supraponderal, peste 30 – obez.
- Măsoară circumferința abdominală. Circumferința abdominală se măsurată la nivelul ombilicului.
IMPORTANT. Menține circumferința abdominală normală >94 cm pentru bărbați și >80 cm pentru femei. Dacă circumferința abdominală e mai mare de 94 cm la bărbați și de 80 cm la femei, atunci ea indică asupra unui risc sporit de apariție a complicațiilor metabolice – diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială și boli de inimă.
Din păcate, în Republica Moldova, IMC-ul mediu al populației este de 26,9 kg/m2, adică în zona supraponderabilității, iar circumferința medie a taliei constituie 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați.
SĂ VORBIM DESPRE OBEZITATE pentru a influența autoritățile să integreze prevenirea obezității în toate politicile – educație, agricultură, industrie alimentară, infrastructură, la locul de muncă, comunitate etc.
Comunicatoare în sănătate, la proiectul moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
site: www.viatasan.md
e-mail: lilia.onea@viatasan.md
tel: 078999208