Municipiile Chișinău și Bălți vor avea Planuri de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile

Planurile de acțiuni teritoriale pentru prevenirea BNT sunt instrumente de management pentru aplicarea Programului național de prevenire și control al BNT prioritate prin care se urmărește reducerea cu o treime, până în anul 2030, a ratei deceselor premature cauzate de BNT.

De menționat, 9 din 10 decese ale moldovenilor sunt cauzate de BNT, iar costurile umane și financiare vor crește, dacă nu se vor lua măsuri de prevenire și control în toate domeniile de activitate. Principalele BNT, precum sunt bolile de vase și inimă (ex.: hipertensiunea, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral), cancerul, diabetul, bolile respiratorii cronice, digestive  – pun o presiune enormă pe persoană, familie, societate și lucrătorii medicali.

„Gestionarea BNT este un obiectiv major pentru întreaga societate, iar intervențiile de sănătate publică sunt cele mai eficiente practici în prevenirea BNT. Noi învățăm să includem aceste practici sau „Best Buys ale OMS” în Planurile teritoriale pentru prevenirea BNT”, explică Axel Hoffmann, expert internațional în sănătatea publică, Departamentul educație și instruire al Institutului de Boli Tropicale și Sănătate Publică din Elveția (STPH) și trainerul atelierului.

„Cu siguranță multisectorialitatea în prevenirea bolilor netransmisibile asigură sustenabilitatea pentru o națiune sănătoasă. De asta, vreau să mulțumesc autorităților locale că susțin planificarea și managementul comun al BNT, nu doar sănătate”, Constantin Rîmiș, Dr. șt. med., expert în promovarea sănătății al Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

La atelierul de instruire a echipelor multisectoriale privind managementul și  elaborarea Planurilor de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile în baza Profilurilor de sănătate ale unităților teritoriale au participat 40 de profesioniști din sectoarele de sănătate, asistență socială, educație, cultură și sport.

Atelierul a fost furnizat de Axel Hoffmann și Bernadette Peterhans, experții internaționali în sănătatea publică, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției (SDC), prin intermediul Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori pentru sectorul de sănătate din Republica Moldova.