Ziua Mondială a Inimii este marcată anual, la 29 septembrie și constituie cea mai mare platformă din lume pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
Populația din întreaga lumii sunt îndemnați să fie Eroii Inimii, făcând o promisiune din inimă celor care-i iubesc și de care le pasă: o promisiune de a mânca mai sănătos, de a deveni mai activ, de a renunța la fumat. O simplă promisiune … pentru inima mea, pentru inima ta, pentru toate inimile noastre.
Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral (AVC), sunt principala cauză a morții din lume, care revendică 17,9 milioane de vieți în fiecare an. Se estimează că către anul 2030, această cifra va atinge 23 de milioane de viați curmate.
În Republica Moldova bolile cardiovasculare (BCV) se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și reprezintă circa 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel național, acest nivel rămânând stabil înalt pe parcursul ultimelor două decenii.
Bolile cardiovasculare sunt astăzi cel mai mare și de temut ucigaș din lume. Însă, făcând doar câteva modificări minore în viața noastră, putem reduce riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, precum și îmbunătăți calitatea vieții, astfel promovând un bun exemplu pentru generațiile viitoare.
Povara bolilor cardiovasculare poate fi redusă, însă pentru asta trebuie să acționăm cu toții acum:
- Persoanele fizice trebuie să își asume controlul propriei sănătăți a inimii, prin înțelegerea riscului propriu, al familiilor lor, și acționând pentru a îmbunătăți acest control.
- Guvernele și ministerele sănătății trebuie să înțeleagă cu exactitate amploarea problemei prin investiții în supravegherea și monitorizarea bolilor cardiovasculare.
- Țările trebuie, de asemenea, să pună în aplicare intervenții la nivelul întregii populații, pentru a reduce BCV, incluzând:
- Politici comprehensive de control al tutunului.
- Taxe pentru reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare.
- Promovarea mobilității prin plimbări, ciclism, mersul pe jos la și de la serviciu, pentru a crește activitatea fizică.
- Strategii de reducere a consumului nociv de alcool.
- Implementarea alimentației sănătoasă în instituțiile pentru copii.
Toți putem fi Eroii Inimii făcând o promisiune … prietenilor, familiei, pacienților, angajaților noștri.
În data de 29 septembrie 2019, începând cu ora 10.00 în Scuarul Europei din mun. Chișinău MSMPS va organiza diferite acțiuni de mobilizare a comunității dedicate Zilei Mondiale a Inimii, inclusiv: oferirea consultaţiilor gratuite pentru reducerea riscului BCV, măsurarea tensiunii arteriale, calcularea indicelui masei corporale, evaluarea riscului cardiovascular, distribuirea materialelor informaţionale, etc.
Șefa direcției promovarea sănătății în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,
tel de serviciu: 022 574 683