Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin 2019 este lansată la Măgdăcești

Discuțiile libere cu medici de familie, specialiști și femei din satul Măgdăcești despre prevenirea cancerului de col uterin și combaterea miturilor despre această maladie vor lansa Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin 2019.

Evenimentul de lansare  va avea loc 25 Ianuarie 2019, ora 10.30, în cadrul Centrului de Sănătate Măgdăcești. Activitatea va întruni localnicii, femei cu istorii de succes, care au reușit să prevină cancerul de col uterin, medicii specialiști din localitate.

Cancerul de col uterin este una din maladiile la femei, care poate fi prevenită ușor prin vaccinare contra HPV în adolescență și screeningul colului uterin (Testul Papanicolau), o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani. Acest test este gratuit în Moldova la medicul de familie.

Studiile demonstrează că mai mult de jumătate din femeile de această vârstă din țara noastră nu fac testul de screening. Astfel, zilnic o femeie ajunge să fie diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză.

Specialiștii îndeamnă femeile să ceară efectuarea testului de screening Papanicolau la medicul de familie și să prevină maladia.

La nivel european și în  Republica Moldova, Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin marcată tradițional în perioada 27 ianuarie-3 februarie.

Organizatorii evenimentului sunt: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Biroul de Cooperare al Elveției (SDC), ONG „Viața fără Cancer”.