Au informat populația și au combătut miturile despre cancerul de col uterin

Femeile care au reușit să prevină cancerul de col uterin, specialiști în sănătate, asistenți sociali, dar și reprezentanți oficiali au informat populația din satul Măgdăcești despre ce este cancerul de col uterin și au combătut miturile asociate acestei maladii. Activitatea s-a produs cu ocazia Lansării Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin 2019, vineri, 25 ianuarie, în cadrul Centrului de Sănătate din satul Măgdăcești.

Ținta interesului la eveniment au fost campioanele pozitive, două femei care au avut curajul să-și zdrobească prejudecățile înainte ca boala să se instaleze. Ele au povestit cum a fost confruntarea din perspectiva personală.

Natalia Popovici din Dondușeni este mamă a patru copii. Iată ce a mărturisit ea: „Credeam că această maladie nu mă poate afecta, deoarece am avut patru nașteri, îmi era rușine să mă adresez la medic. Când am făcut testul, mi s-a depistat o leziune precanceroasă, pe care am tratat-o. Asta mi-a salvat viața”.

„Este o tragedie astăzi, să avem femei care mor din cauza unei maladii, care poate fi prevenită cu ușurință. Îndemn toate femeile să meargă la medic, să facă testul Papanicolau și să se asigure că sunt sănătoase. La fel, toate mămicile să vaccineze fetițele împotriva HPV, începând cu 10 ani, asigurându-le o imunitate puternică împotriva cancerului de col uterin pe viitor”, a îndemnat secretarul general de stat al MMSPS, Boris Gîlca.

Medicii și oficialii prezenți au stăruit asupra faptului bazat pe dovezi medicale – cancerul de col uterin este una din maladiile la femei, care poate fi prevenită ușor prin vaccinare contra Virusului Pappilomei Umane (HPV) în adolescență și screeningul colului uterin (Testul Papanicolau), o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani. Ei au menționat că acest test este GRATUIT în țara noastră și se face la medicul de familie.

„Atunci când vorbim despre prevenirea cancerului de col uterin, experiența internațională arată că programele de vaccinare și de screening cervical organizat sunt cele mai eficiente, astfel femeile reușesc să prevină acest tip de cancer sau să se trateze cu succes”, a menționat la rândul său Caroline Tissot, Directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

În acest an, Centrul de Sănătate din satul Măgdăcești a fost gazda evenimentului de lansare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin 2019, care a ajuns la ediția aniversară de zece ani.

În perioada de desfășurare a Campaniei, 25 ianuarie – 04 februarie 2019, în localitățile din republică, vor mai fi organizate întâlniri pentru femei cu medicii, în cadrul bibliotecilor comunitare, Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, Centrelor maternale și a întreprinderilor și fabricilor, unde preponderent lucrează femei.

Totodată, în cadrul instituțiilor medico-sanitare, punctelor de trecere a frontierei, gărilor auto vor fi distribuite materiale informative despre screeningul de col uterin și HPV, iar în cinematografe vor fi derulate spoturi video despre prevenirea cancerului de col uterin.

„UNFPA în Moldova susține asemenea campanii de informare la nivel local și discuții sincere cu femeile tocmai pentru a combate aceste percepții și atitudini. Facem un apel către toți partenerii, societatea civilă, comunitatea medicală, dar și bărbații și femeile, să se alăture luptei împotriva cancerului de col uterin, deoarece această maladie poate fi prevenită”, a spus Rita Columbia, Reprezentanta Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Biroul de Cooperare al Elveției (SDC) și ONG “Viața fără Cancer”.

 

Sursa: UNFPA Moldova