Genericul Săptămânii Mondiale a Alăptării (SMA) din anul curent este Susținem părinții, facilităm alăptarea și implică comunitatea pentru susținerea și promovarea alăptatului – factor cheie pentru asigurarea sănătății și bunăstării pe tot parcursul vieții.
Obiectivele SMA din acest an sunt focusate pe promovarea politicilor favorabile familiei de a susține alăptarea prin:
- adoptarea concediului de maternitate și paternitate plătit pentru cel puțin 18 săptămâni – pentru a încuraja răspunderea comună de îngrijire a copiilor pe o bază egală;
- crearea pentru mamele ce alăptează a unor locuri de muncă favorabile pentru a-și proteja și menține capacitatea de a continua alăptarea prin organizarea pauzelor de alăptare;
- amenajarea unor spații sigure, private și igienice pentru alăptare și depozitarea laptelui matern, precum și asigurarea accesului la serviciile de îngrijire a copiilor.
Alăptarea este un component important pentru dezvoltarea durabilă a societății. Creșterea ratelor de alăptare exclusivă pot fi obținute numai prin cooperarea și colaborarea între sectoare și generații. Sunt necesare realizarea acțiunilor intersectoriale și susținerea inițiativelor societății civile, care lucrează pentru binele comun – creează medii care să permită femeilor și copiilor să prospere. Alăptarea nu este doar o chestiune a femeii sau responsabilitatea exclusivă a unei femei – protecția, promovarea și susținerea alăptării este o responsabilitate socială comună, împărtășită de noi toți.
Conform Convenției cu privire la Drepturile Copilului fiecare copil are dreptul la o nutriție sănătoasă. Alăptarea îmbunătățește IQ-ul, succesele la școală și este asociată cu venituri mai mari în viața adultă. De asemenea, facilitează dezvoltării copilului, reduce costurile de sănătate aducând la câștiguri economice atât pentru familiile, cât și la nivel național.
Conform statisticilor, la nivel mondial, subnutriția se asociază cu 45% din decesele infantile. Doar cca 40% din copiii în vârstă 0 la 6 luni sunt alăptați exclusiv (36% în perioada 2007-2014). în anul 2016 155 de milioane de copii sub 5 ani au fost estimați cu stagnare a creșterii în înălţime, 52 de milioane au fost estimaţi subponderali, iar 41 de milioane erau supraponderali sau obezi.
În Republica Moldova conform datelor statistice în a.2017 la copiii cu vârsta de până la 1 an, incidența prin malnutriție a constituit 14,5 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 5,5 cazuri la 1000 de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0 -5 ani în aceeași perioadă a constituit 6,1 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la 1000 de copii.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.
Alăptarea exclusivă – este definită, ca practică de a alăpta în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă). Importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și menținerea sănătății mamei sunt: inițierea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere; alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață, și – alăptarea optimă – la cerere.
Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de diaree şi pneumonie – principalele cauze ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern, fiind disponibil şi accesibil, asigură copiilor o nutriţie adecvată și sigură.
Alăptarea aduce beneficii și mamei prin reducerea riscului de cancer ovarian şi de sân, previne depresia postnatală, facilitează refacerea uterului și revenirea la greutatea corporală optimă, constituie o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de lactație).
În contextul promovării alăptării și reducerea bolilor condiționate de nutriția copilului, Organizația Mondială a Sănătății și statele membre au aprobat obiectivele globale pentru îmbunătățirea nutriției materne, a sugarilor și copiilor mici, și se angajează să monitorizeze progresul. Obiectivul global este: ”Creșterea ratei alăptării exclusive în primele 6 luni la cel puțin 50%”.
Obiectivul național, conform prevederilor Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020 este: “Creşterea, către anul 2020, a proporţiei alăptării exclusive în primele 6 luni până la 70 % şi duratei medii a alăptării până la cel puţin 4 luni”.
Notă: Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată în fiecare an în perioada 1-7 august în peste 175 de ţări pentru a încuraja alăptarea şi îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor, iar activitățile în acest context sunt coordonate de Alianța Mondială pentru Alăptare și promovate la nivel mondial de OMS, UNICEF și alte organizații.
Șefa direcției promovarea sănătății în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,
tel de serviciu: 022 574 683