Diabetul zahart: diferenta o fac nursele. Este genericul Zilei Mondiale a Diabetului în anul 2020

1 miliard de oameni din circa 160 de țări ale lumii marchează pe 14 noiembrie Ziua Mondială a Diabetului. În acest an, tematica zilei mondiale este Diabetul zahart – diferenta o fac nursele și este marcată prin cea mai mare campanie de conștientizare despre importana prevenirii diabetului la nivel mondial. Creștea valorii și rolului nurselor în sprijinul persoanelor cu diabet zaharat este scopul campaniei globale și a celei naționale, organizate în perioada 12-14 noiembrie 2020, de către Minsiterul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu susținerea proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Nursele (asistenţi medicali şi moaşe) reprezintă peste jumătate din forța de muncă globală în domeniul sănătății și sunt implicate cel mai mult în susținerea persoanelor care trăiesc cu o gamă largă de probleme de sănătate. În contextul epidemiei globale de diabet zaharat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii care a declarat anul 2020 – Anul Internaţional al nurselor susține că forţa nurselor este suficient de puternică pentru a ne asigura că „oricine şi oriunde primeşte îngrijirea medicală de care are nevoie”.

Cele mai recente cifre arată că peste 463 de milioane de persoane (1 din 11) din întreaga lume trăiesc cu diabet zaharat și numărul acestora e în continuă creștere. Către anul 2030 se estimează o creștere a persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat până la 578 de milioane. În anul 2019, diabetul zaharat a cauzat peste 4,2 milioane de decese.

În Republica Moldova, în anul 2019, fiecare a treia persoană din o sută, cu vârsta între 30 și 70 de ani, poate să decedeze prematur din cauza bolilor cronice. Statisticile arată că bărbații au un risc aproape de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de această boală netransmisibilă, comparativ cu femeile.

Numărul de cazuri de diabet la adulți este de 417,8 cazuri la 10 mii populație, la copii – 7,4 la 10 mii populaţie. Anual, sunt înregistrate 10 833 de cazuri, dintre care 10 755 la adulţi şi 78 la copii. Numărul de cazuri noi la adulți este de 37,4 cazuri la 10 mii populație și copii – 1,2 la 10 mii populaţie.

Printre activitățile publice realizate în țara noastră cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat sunt activități de educație și formare profesională online a specialiștilor cu studii medii din domeniul sănătății și a persianelor cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2.

Pe 13 noiembrie 2020 au fost realizate: webinarul pentru populația generală  „Cum ne alimentăm pentru a preveni diabetul zaharat de tip I2”, atelierul de instruire pentru asistența medicală primară: „Implementarea practică a Jurnalului de automonitorizare a persoanei cu diabet zaharat tip 2 pentru conduita integrată în condiții de epidemie cu COVID-19”. Pe 14 noiembrie, ora 12.00 este programat webinarul pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2 „Autocontrolul diabetului zaharat. Cum să prevenim piciorul diabetic?”.

Diabetul este o boală cronică în care nivelul glucozei (zahărului) din sânge (glicemia) creşte peste normal. Sunt mai multe tipuri de teste pentru a diagnostica diabetul, dar cel mai răspândit este controlul conținutului de zahăr în sânge prelevat dimineața, pe nemâncate. Un nivel de zahăr din sânge mai mic de 5,6 mmol/l este normal. Un nivel de zahăr din sânge de la 5,6 până la 6,9 mmol/l indică o stare de prediabet. Iar dacă nivelul depistat este 7 mmol/l sau mai mare la două teste separate, se consideră că persoana are diabet zaharat.  Această situație apare fie din cauza producției insuficiente de insulină de pancreas, fie a insensibilităţii celulare la insulină.

Simptomele timpurii ale diabetului zaharat sunt: setea, urinarea în cantități mari (poliuria), pofta de mâncare mărită (polifagia), oboseala. În timp, dacă nu se intervine corespunzător, simptomele se pot extinde, apărând vederea încețoșată, furnicături sau amorțirea membrelor, infecții ale pielii și ale tractului urinar.

Pentru a evita complicațiile diabetului zaharat este important să respectăm patru reguli de aur:

  1. Verificăm periodic nivelul glicemiei;
  2. Adoptam un stil sănătos de viață: ne schimbam obiceiurile alimentare (3 mese principale și 2 gustări), excludem dulciurile concentrate și facem mișcare minim 30 de minute în fiecare zi;
  3. Avem grijă de sănătatea noastră;
  4. Mergem periodic la medicul endocrinolog/diabetolog și cardiolog pentru consultașii medicale.

Măsurile de prevenire a bolii îşi au rostul doar înainte de apariţia acesteia. După declanşarea diabetului măsurile de prevenire urmăresc alt obiectiv: evitarea complicaţiilor bolii.

Ziua Mondială a Diabetului se organizează din anul 1991 la inițiativa Federației Internaționale a Diabetului și a Organizației Mondiale a Sănătății ca răspuns la escaladarea amenințării pentru sănătatea globală a diabetului zaharat.