Consumul zilnic de alcool sporește riscul de dezvoltare a cancerului

Un studiu recent, publicat în revista BMC Public Health, demonstrează, că consumul unei sticle de vin (aproximativ 750 ml) pe săptămână crește riscul de cancer la fel de mult ca și fumatul a 5- 10 țigări.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Southampton, Universitatea Bangor si Universitatea din Southampton din Marea Britanie au remarcat, că dacă femeile consumă o sticla de vin pe săptămâna, riscul de a dezvolta cancer este echivalent cu cele ce fumează 10 țigări pe săptămâna. Cercetătorii au descoperit că aceste femei au un risc crescut de a dezvolta cancer mamar

Pe de altă parte, bărbații care au consumat o sticlă de vin pe săptămână au prezentat un risc sporit de a dezvolta cancer echivalent cu cinci țigări fumate pe săptămână. În rândul bărbaților, consumul de vin a fost asociat cu riscul apariției cancerului hepatic, esofagian și de.

Echipa de cercetători au emis o ipoteză,  că dacă 1000 de bărbați și 1000 de femei care nu fumează ar fi consumat o sticlă de vin pe săptămână pe tot parcursul vieții lor, atunci 10 bărbați și 14 femei dintre ei ar fi dezvoltat cancer.

 

Sursă:

A comparison of gender-linked population cancer risks between alcohol and tobacco: how many cigarettes are there in a bottle of wine?
 BMC Public Health. 21 februarie 2019. https://www.doi.org/10.1186/s12889-019-6576-9