7 aprilie-Acoperirea universală cu servicii de sănătate accesibile pentru toți

Ziua Mondială a Sănătății – 7 aprilie 2019, este cu genericul „Acoperirea universală cu servicii de sănătate accesibile pentru toți”.

Acoperirea universală cu servicii de sănătate este obiectivul primar al Organizației Mondiale a Sănătății, obiectiv care implică asigurarea populației cu servicii medicale de care au nevoie, când au nevoie și unde au nevoie.

Scopul campaniei din anul curent este de a sensibiliza opinia publică despre acoperirea universală cu servicii de sănătate. Lucrătorii medicali au sarcina să informeze și să ajute persoanele despre accesul la servicii de diagnostic, tratament, prevenire, îngrijire, în special la nivelul asistenței medicale primare. De asemenea, această zi oferă o oportunitate pentru factorii de decizie să se angajeze pentru a înlătura lacunele în acoperirea universală  la asemenea servicii, precum și pentru a evidenția progresele înregistrate deja.

Noțiunea universal, în cazul acoperirii universale cu servicii medicale, înseamnă  pentru toți, fără discriminare, nelăsând pe nimeni în urmă.  Adică toată lumea de pretutindeni are dreptul să beneficieze de serviciile de sănătate necesare fără a simți vreo povară financiară gravă, atunci când beneficiază de ele.

7 aprilie semnifică ziua înființării Organizației Mondiale a Sănătății (7 aprilie 1948).