În perioada 01 – 30 noiembrie 2019, la insistența Consiliului național pentru securitatea circulației rutiere din 10 octombrie 2019, în țară vor fi organizate şi desfășurate acțiuni de comunicare pentru conștientizarea riscurilor asociate consumului de alcool. Scopul acestor acțiuni este de a reduce impactul consumului de alcool în rândul populației din Republica Moldova
Republica Moldova se află în topul țârilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016 țara noastră a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur pe cap de locuitor cu vârsta de 15 ani. Bărbaților le revine 25,2 litri de alcool pur/locuitor, iar femeilor 6,1 litri de alcool pur/locuitor.
Situația existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor. Adolescenții și tinerii până la 25 ani reprezintă grupul vulnerabil, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool. Ei fac parte din populația generală care, potrivit cercetărilor naționale și studiilor populaționale, în proporție de 80%, crede că abuzul de alcool provoacă boli grave. Cu toate acestea, practica mondială arată că circa 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20 – 39 de ani se datorează consumului nociv de alcool.
Comunitatea medicală atenționează – cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât riscul de a suferi de alcoolism la vârsta adultă crește. Datele statistice naționale accentuează realitatea alarmantă, 81% dintre consumatori de alcool nu intenționează să reducă consumul de alcool.
Comunicatoare în sănătate, la proiectul moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
site: www.viatasan.md
e-mail: lilia.onea@viatasan.md
tel: 078999208