Ziua Mondială de profilaxie și combate a Diabetului cu genericul „Diabetul – protejază-ți familia”

Pe 14 noiembrie 2019 marcăm Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat cu genericul „Diabetul – Protejează-ți Familia” ca răspuns la creșterea amenințătoare a poverii diabetului zaharat pentru sănătatea populației. Îndemnul din această zi al lucrătorilor medicali și societății civile adresat populației este: „Ai grijă, protejează-ți familia de diabet. Acțiunile simple pot reduce riscurile!”.

În acest context, obiectivele setate pentru evenimentele mondiale și naționale din acest an sunt:

  • creșterea conștientizării de către populație a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei;
  • promovarea rolului familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea persoanelor care suferă de diabet zaharat;
  • îndemnarea membrilor familiilor cu persoane care suferă de diabet zaharat să afle mai multe despre semnele de alerta/avertizare și riscurile diabetului zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea  familiei prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun. De asemenea, când un membru al familiei suferă de diabet zaharat, ceilalți se vor interesa despre riscurile, semnele de avertizare, complicațiile și pașii de întreprins pentru a preveni apariția diabetului.

Diabetul zaharat de tip 1 și tip 2 este o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

Diabetul zaharat înseamnă un risc sporit pentru incapacitate fizică de muncă şi letalitate precoce a populației apte de muncă.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor de diabet zaharat, ori mortalitatea populației prin diabet zaharat este de 11,8 la 100 mii de locuitori.

În acest an, de Ziua Mondială a Diabetului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Agenția Națională de Sănătate Publică și autoritățile publice locale, cu suportul Proiectului „Viață Sănătoasă” desfășoară evenimentul comunitar de promovare a sănătății în localitatea Peresecina, raionul Orhei.

În cadrul evenimentului, vor fi organizate o serie de activități de screening (măsurarea glicemiei în sânge, calcularea indicelui masei corporale, măsurarea circumferinței abdominale etc.), consilierea pacienților cu risc sporit de diabet zaharat tip 2, examinarea pacienților cu diabet zaharat (examinarea piciorului diabetic și măsurarea tensiunii intraoculare), diseminarea de materiale informative, accentul fiind pus pe implicarea familiei în activitățile de promovare a sănătății și combatere a diabetului zaharat.

Activități comunitare de promovare a sănătății similare cu ocazia Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat vor fi realizate și în alte nouă sate (Albota de Sus, Boșcana, Talmaza, Ermoclia, Trinca, Cismekioi, Ohrincea, Susleni) din cele zece raioane-țintă ale Proiectului „Viață Sănătoasă”.

Acțiunile de promovare a sănătății desfășurate în cadrul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” sunt finanțate de Biroul de cooperare al Elveției și  realizate de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică, Elveția fiind cel mai mare donator bilateral  de granturi  în sectorul de Sănătate a Republicii Moldova.