Sfaturi sănătoase. Nucile – superalimente pentru sănătate

Prin conținutul impunător de microelemente, vitamine, acizi grași Omega 3, proteine și diverse substanțe cu efect antioxidant nucile se încadrează printre produsele folositoare pentru sănătate.

Unele studii denotă: consumul zilnic a 6-8 miezuri de nucă reduce cu până la 30% riscul de boli cardiovasculare și procesul de îmbătrânire, previne apariția tumorilor maligne, ameliorează memoria și consolidează imunitatea. Se estimează că nucile au o serie de proprietăți uimitoare pentru sănătate, mai ales prin faptul că, fiind consumate sistematic, contribuie la îmbunătățirea structurii microflorei intestinale.

Nucile au fost numite superalimente datorită faptului că sunt bogate în acizi grași Omega 3, acid alfa-linoleic și fibre și pentru că dețin una dintre cele mai importante concentrații de antioxidanți. Acţiunea benefică, pe care nucile o exercită asupra microflorei intestinale, ar putea fi un avantaj suplimentar al nucilor, notează într-un studiu realizat recent doctorul Lauri Byerley, profesor asociat în cadrul Catedrei de Fiziologie a Facultăţii de Medicină din New Orleans, Louisiana.

În urma consumului de nuci se produce o creştere semnificativă și diversă a numărului de bacterii bune (Lactobacillus etc.), iar diversitatea redusă a bacteriilor din intestine a fost asociată cu obezitatea şi alte afecţiuni, între care şi boala inflamatorie intestinală.

Nucile au contribuit la creșterea efectivelor mai multor bacterii, precum Lactobacillus, asociată în mod obișnuit cu probioticele, ceea ce sugerează faptul că nucile pot acționa ca un prebiotic, a afirmat cercetătoarea.

Este cunoscut faptul că prebioticele sunt ingrediente alimentare ce promovează în mod selectiv numărul şi activitatea bacteriilor bune din tractul intestinal.

Ion Nistor,

medic igienist,

Direcția Promovarea Sănătății, ANSP