Sfaturi sănătoase. Alimentația în perioada sarcinii

În ultimii ani o atenție deosebită se acordă planificării unei familii sănătoase, inclusiv a sarcinii. Viitorii părinți sunt sfătuiți cum să conceapă un copil sănătos, primesc recomandări importante pentru sănătatea mamei și a viitorului bebeluș, mai ales în ceea ce ține de alimentația gravidei, a lăuzei, dar și în perioada alăptării.

Fiecare femeie ar trebui să știe cum influențează fertilitatea unele deprinderi alimentare, alegerile făcute, dar și activitățile zilnice.

Se estimează că unele femei concep un copil fără probleme, în pofida stilului de viață sau a mediului în care trăiesc, totuși, în majoritatea cazurilor, obiceiurile sănătoase stimulează fertilitatea. Pentru a spori șansele conceperii și evoluției unei sarcini sănătoase, specialiștii recomandă să se țină sub control strict masa corporală, inclusiv până la concepere, produsele alimentare benefice și cele nedorite, chiar și în perioada de lăuzie.

Obezitatea sau supraponderabilitatea viitoarei mămici cresc cu 60% riscul de a avea un copil obez, iar dacă partenerul (viitorul tătic) are aceeași problemă, riscul se ridică la 80%. Modificarea regimului alimentar oferă beneficii atât inimii, vaselor sangvine, creierului etc., cât și sistemului reproductiv al viitoarei mame. Un regim alimentar elaborat corect asigură menținerea greutății corporale optime, sporește șansele sarcinii.

Dacă vă doriți un copil, eliminați din consum alcoolul, carbohidrații simpli și grăsimile trans. Alcoolul afectează fătul în primele săptămâni ale sarcinii (pătrunde prin placentă). Riscul avortului spontan, al decesului fetal și al malformațiilor grave ale fătului sporește și mai mult atunci când consumul de alcool este constant.

Carbohidrații simpli se absorb ușor și repede, fiind convertiți în glucoză. Bogate în carbohidrați simpli sunt produsele înalt procesate: pâinea albă, bomboanele, prăjiturile etc. În locul lor trebuie consumate produse care conțin carbohidrați complecși. Acestea au o durată mai mare de digerare, oferind organismului energie pentru o perioadă mai lungă de timp. Printre ele se numără produsele cu un conținut mare de amidon și fibre – legumele, fructele și cerealele integrale (ovăz, orz integral, orez brun, legume, fructe, mazăre, linte, fasole). O condiție a specialiștilor este ca acestea să fie consumate în prima parte a zilei.

Grăsimile trans sunt foarte nocive, în pofida faptului că, în mod natural, se conțin în alimente împreună cu grăsimile saturate și nesaturate. Mai frecvent, acestea apar în timpul procesării produselor prin hidrogenarea parțială a grăsimilor nesaturate, inducând sporirea colesterolului și a bolilor cardiovasculare. Evitați alimentele din rețeaua comercială, precum biscuiții și alte produse prăjite și coapte, care conțin grăsimi trans. Citiți cu atenție etichetele și alegeți doar produsele fără uleiuri vegetale parțial hidrogenate, carenu sunt altceva decât grăsimile trans. În schimbul acestora consumați grăsimi care, în mod natural, se găsesc în alimente, mai ales în plante. Grăsimile mononesaturate se conțin în uleiul de măsline, de nuci, de rapiță, fiind o opțiune bună pentru pregătirea bucatelor, la fel, în nuci și avocado.

Peștele, fiind bogat în grăsimi polinesaturate, trebuie consumat de două ori pe săptămână, dar este preferabil să evitați peștii mari, care acumulează o cantitate mai mare de mercur.

Proteinele reprezintă unul din nutrimentele cele mai importante din rația alimentară zilnică, fiind considerate cărămizile celulelor, țesuturilor și organelor. Ele restabilesc structurile vitale ale organismului, sintetizează substanțele biochimice, transportă nutrimentele și facilitează procesele metabolice. Bogate în proteine sunt carnea, fructele de mare, ouăle, boboasele, inclusiv produsele de soia, lactatele. Dintre produsele lactate sunt preferate cele fermentate. Să nu uităm de legume. Ele conțin fibre ce asigură tranzitul intestinal optim: în sarcină asemenea tulburări se întâlnesc destul de frecvent. Proteinele animale trebuie luate mai mult din carne albă slabă și mai puțin din carne roșie.

Regimul alimentar echilibrat trebuie menținut atât în sarcină, cât și în lăuzie, deoarece de ea depinde viitoarea lactație.

Important de reținut! Viitoarelor mămici li se recomandă cât mai multe fructe, legume și cereale integrale, grăsimi sănătoase, proteine animale și vegetale de calitate. Consumul de calorii trebuie să fie adecvat evoluției sarcinii. Optim, masa corporală a persoanelor normoponderale poate să crească în sarcină cu 8-10 kg, iar a celor supraponderale și obeze – cu 5-7 kg.

Ion Nistor,

medic igienist,

Direcția Promovarea Sănătății, ANSP