21 octombrie – Ziua globală de prevenire a tulburărilor de deficiență de iod

Putina sare_ dar iodata

Ziua Mondială a Deficienței de Iod, cunoscută și ca Ziua Globală a Prevenirii Tulburărilor de Deficiență de Iod (TDI), este marcată în fiecare an pe 21 octombrie. O evidențiem în calendarele noastre pentru ca să sporim gradul de conștientizare a impactului pozitiv a micronutrientului esențial – IODUL – de care toată lumea are nevoie pentru funcționarea corectă a glandei tiroide, dezvoltarea creierului și creșterea generală.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că tulburările deficienței de iod sunt cele mai răspândite cauze a leziunilor cerebrale, deși acestea pot fi foarte ușor prevenite.

Deficiența de iod la o femeie însărcinată poate provoca avort spontan, decesul fătului, dar și problemele de dezvoltare fizică, anomalii congenitale și probleme de sănătate mintală.

Rețeaua Globală de Iod (Iodine Global Network), în baza evidentelor globale privind deficitul de iod, raportează că, deși multe țări au reușit să depășească deficitul de iod prin utilizarea pe scară largă a sării iodate, totuși 54 de țări suportă deficit de iod în alimentație.[1]

Iodarea universală a sării este o strategie globală primară pentru controlul TDI. Aceasta  a fost inițiată în anul 1993 și a ajutat majoritatea țărilor să atingă succese semnificative în depășirea acestei probleme de sănătate publică. De asta, pe 21 octombrie la nivel global sărbătorim efortul global de depășire a TDI.

Efortul de eliminare a deficitului de iod prin iodarea sării a fost un succes în sănătatea publică la nivel mondial.

Efectele vizibile ale deficitului de iod – gușa endemica (zob) și starea îngrozitoare de cretinism (deficiență mintală) – au existat în întreaga lume, inclusiv, în Republica Moldova și țările continentului European și au afectat sute de milioane de oameni și familii. Acum aceste boli în mare măsură au dispărut datorită intervenției de sănătate publică, de iodare a sării.

Populația mai multor țări din Europa, inclusiv din țara noastră continuă să fie expusă riscului TDI deoarece solul continental este lipsit de iod.[2] Drept urmare, marea varietate de cereale, leguminoase (ex.: linte, fasolea etc), fructe, legume, nuci și semințe cultivate în Europa și la noi, nu au cantități suficiente de iod. Indiferent de tipul de dietă pe care îl avem în Republica Moldova, aceasta are o cantitate de iod foarte scăzută și trebuie suplimentată prin consumul sării îmbogățite cu iod.

OMS recomanda un consum zilnic de 150 micrograme de iod pentru a preveni TDI, iar acesta poate fi asigurată prin consumul adecvat de sare iodata.[3]

Sondajul STEPs din anul 2013 și Studiul consumului de sodiu din 2013 realizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică arată ca 81% dintre adulți aveau acces la sare iodată și doar 77% din aceștia consumau sare iodată. Prin urmare, în Republica Moldova obiectivul global de consum exclusiv de sare iodată (>90% de gospodarii) este aproape de a fi atins.

Datele studiului STEPs pentru anul 2021 sunt în proces de colectare și analiză. Acestea  vor oferi evidente actualizate asupra practicilor alimentare cu privire la consumul de sare iodată în țară. Pe lângă acestea, tot mai larg sunt disponibile produse alimentare fabricate cu adaos de sare iodată (pâinea produsă de unul din cei mai mari producători naționali de panificație).

Consumul de sare iodată la masă și din pâine, asigură un aport de iod suficient, fapt confirmat prin rezultatele sondajelor naționale care au atestat un nivel adecvat de nutriție prin iod în rândul adulților și copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 ani. Este mai puțin cunoscută starea de lucruri în cazul femeilor gravide, a celor care alăptează, acestea necesitând un aport mai mare de iod (>200 micrograme/zi), la fel și al celor din zona rurală, unde consumul de sare iodată rămâne mult mai scăzut ( 44% versus 78% în gospodăriile urbane). Din acest motiv, este nevoie de a continua efortul de educație de informare și asigurare cu sare iodată atât la nivel național cât și de raioane și comunități .

Cerințe fată de ajustarea conținutului de sare în alimente

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este în proces de ajustare a regulamentului tehnic pentru sarea alimentară care va stipula asigurarea obligatorie cu sare iodată a programelor de alimentație publică finanțate din bugetul de stat (școli, grădinițe, armată, spitale etc).

Noul regulament va introduce cerințe fată de ajustarea conținutului de sare în alimente, în sensul reducerii treptate a cantității acesteia. La moment, majoritatea produselor de panificație conțin o cantitate sporită de sare, inclusiv și iodată, ceea ce constituie, în medie, 1, 8g/ 100 g de produs. Cantitatea urmează a fi redusă la 1g/100 g de produs, în conformitate cu recomandările internaționale de reducere a consumului de sare pentru a preveni bolile netransmisele din țară (hipertensiunea, bolile cardiovasculare).

Un adult în Republica Moldova consumă, în medie, 10,8g sare/zi, de circa 2 ori mai mult decât este recomandat, adică 5gr/ zi. Odată cu reducerea conținutului și consumului de sare în țară, este important ca sarea consumată să fie exclusiv iodată, așa ca să se asigure aportul zilnic necesar de iod în diferite grupuri de populație.

Succesul efortului de iodare a sării în țară se atribuie masurilor de politică și reglementărilor aprobate de Guvern, inclusiv, angajamentul pentru informarea și educarea publicului, monitorizarea și aplicarea obligatorie în instituțiile de alimentație publică a conținutului de sare. Totodată, sectorul privat, reprezentat prin importatorii de sare și producători de alimente, au manifestat angajamentul și interesul față de problemă și sunt deschiși să preia practica de adaos de sare iodată în produsele de panificație, propuse spre aplicare obligatorie începând cu anul 2023.

Împreună, sărbătorim succesul programelor de iodare a sării, la nivel global și național

Ținem să menționăm că  doar consumul zilnic de sare iodată în toate grupurile de populație, în special, al fetelor adolescente, femeilor gravide și al celor care alăptează ne va lipsi de TDI. Pericolul deficienței de iod persistă încă în multe țări, inclusiv, în țara noastră, unde accesul la sarea iodată este inechitabil și anumite grupuri de populație rămân neprotejate. Chiar și deficiența ușoară are consecințe asupra potențialului cognitiv al copiilor noștri.

Redu consumul excesiv de sare! Consumă UN PIC de SARE, dar IODATĂ!


[1] La https://www.ign.org/scorecard.htm

[2] Zinicovscaia, i. Et al. Major and trace elements distribution in Moldavian soils. Romanian reports in physics 70, 701 (2018)

[3] WHO. Healthy diet. At https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet sau Здоровое питание la https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet