Sfaturi sănătoase. Micul dejun – esențial pentru sănătate

În urma unor studii, efectuate pe un eșantion de oameni complet sănătoși, s-a stabilit că ei consumă, de obicei, la micul dejun fructe, produse lactate și cereale.

De rând cu acestea, pentru circa o treime din ei produsul preferat la micul dejun sunt ouăle și doar pentru o pătrime – cafeaua.

Concluziile specialiștilor nutriționiști denotă că cel mai valoros pentru dejun este terciul. Tradițional, majoritatea oamenilor preferă terciul din ovăz, însă o alternativă valoroasă acesteia pot fi orezul, meiul ori cușcușul.

Terciul de ovăz conține puține calorii, are o cantitate esențială de proteine, satisface necesitățile organismului în glucide, vitamine și minerale valoroase, este bogată în fibre care curăță organismul prin eliminarea substanțelor dăunătoare, însă toate acestea se întâmplă numai în cazul folosirii crupei integrale.

Pentru diversificarea bucatelor pregătite la dejun, o bună alternativă este orezul brun sau sălbatic (necurățat de membrană sau neșlefuit). Valoarea acestui terci constă în conținutul bogat de kaliu, care facilitează eliminarea lichidelor acumulate în exces în organism, indicat fiind mai ales persoanelor predispuse la edeme și celor care suferă de boli cardiovasculare. De asemenea, este important să cunoaștem că organismul asimilează ușor proteinele din orez. În general, se recomandă să preparați terciul nu din orez alb (curățat de coajă), ci din orez brun sau sălbatic, valoarea nutritivă și biologică a căruia este esențial mai mare.

Bogat, chiar lider după conținutul de magneziu este terciul de mei, bun pentru facilitarea funcționării sistemului nervos și muscular. Trebuie să se știe, însă, că meiul are un conținut bogat de acizi grași nesaturați, care nu-i permit terciului să fie păstrată timp îndelungat (el se alterează ușor – râncezește).

În calitate de alternativă pentru dejun, și nu numai, specialiștii în nutriție recomandă cușcușul, care se prepară din crupe de grâu de soiuri stabile, mei, orez, orz sau hrișcă, fără să fie curățat de coajă, în formă de bobițe. Valoarea și proprietățile nutritive ale cușcușului vor fi aceleași ca și ale grâului, orezului, meiului etc. din care a fost preparat. De obicei, din cușcuș se prepară diverse bucate cu legume proaspete, carne, năut etc.

Totuși, cea mai importantă concluzie pentru autorii studiului a fost aceea că majoritatea oamenilor sănătoși nu omit micul dejun, iar aceasta este și rămâne în concordanță cu rezultatele cercetărilor anterioare privind însemnătatea micului dejun pentru sănătate.

Deci, foarte important pentru fiecare dintre noi este să adopte un mod de viață sănătos și să califice micul dejun drept unul dintre elementele de bază ale ei, de rând cu activitatea fizică regulată.

Ion Nistor,

medic igienist, ANSP