Postul este folosit pentru vindecare, curățare și conectare

În fiecare an intrăm în postul Paștelui sau postul mare, așa cum este cunoscut de către credincioși. Este considerat cel mai lung și aspru post dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.

Acesta este considerat unul dintre cele mai dure posturi, deoarece se postește pe toată perioada de carne și lactate. Există doar două zile în care putem consuma pește, în ziua de Buna Vestire și Florii. Conform tradițiilor bisericești, postul Paștelui este împărțit în două perioade: 

Postul Păresimilor – post ce ține până în Duminica de Florii;

Postul Paștelui – ultima săptămână până în ziua de Paște.

Postul presupune renunțarea la produse de origine animalieră, care vin cu cel mai mare aport de toxine în corp. Mă refer la acele produse provenite din surse convenționale. Dacă cuplăm această eliberare de toxine cu o alimentație curată, cu multe legume de sezon și cu proteine de origine vegetală, avem rețeta câștigătoare: o gură de aer pentru ficatul nostru și pentru întregul proces de curățare din corp.   

Pe lângă restricția mai multor alimente, precum carneouăbrânzălaptepește, credincioșii adoptă și o atitudine spirituală.

Detoxifierea organismului în postul Paștelui

Pentru fiecare dintre noi, perioada postului poate fi o experiență atât din punct de vedere spiritual, cât și o experiență detoxificantă pentru organism. Odată cu renunțarea la anumite alimente, postul este o curățenie pe care o realizăm pentru organism, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Vei elimina toxinele, pielea va căpăta un aspect sănătos, iar starea generală a organismului va fi mult mai bună.

Ce și când mănânci influențează calitatea somnului și a digestiei tale. În timpul postului, cele mai multe alimente consumate sunt mai ușoare și conțin nutrimente care ajută la restabilirea echilibrului în corp. Astfel, digestia va fi mai ușoară și se va îmbunătăți somnul. Aceasta se va traduce printr-un nivel de energie mai crescut și mai constant de-a lungul zilei, fără să te simți copleșit.

Ce alimente este bine să consumi atunci când urmezi o cură de detoxifiere în post?

Specialiștii în nutriție recomandă un regim echilibrat pe perioada postului și nu în ultimul rând o hidratare optimă, cel puțin 1,5 – 2 litri de apă pe zi.

Iată și o listă cu alimente sănătoase pe care este indicat să le consumi pentru curățarea organismului în timpul postului:

Legume

Sunt surse importante de vitamine, fibre, minerale, proteine și oferă senzația de sațietate pe termen lung. Printre cele mai recomandate legume amintim:

Mazăre,fasole boabe, linte, năut, sparanghel, broccoli, ștevie, spanac, urzici, varză, alte legume verzi în funcție de preferințe.

Cereale

Sunt surse excelente de carbohidrați și fibre și ajută la scăderea colesterolului, dar și la prevenirea formării cheagurilor de sânge ce pot duce la apariția infarctului ori a accidentelor vasculare. Printre cele mai recomandate cereale amintim:

Germeni de grâu, musli, mei, semințe de cânepă, semințe de in, susan.

Produse din soia:

Majoritatea grăsimilor din soia sunt nesaturate, grăsimi sănătoase, care ajută la reglarea nivelului de colesterol și implicit protejarea inimii. Printre cele mai indicate produse se recomandă laptele din soia, iaurtul din soia și brânza tofu. 

Iată și câteva idei de mese pe care le poți include pe timpul postului, pentru curățarea organismului:

Pentru mic dejun

 • Lapte de soia și cereale;
 • Iaurturi din soia cu semințe de in;
 • Pâine integrală cu brânză tofu.

Pentru prânz

 • Tocănițe din legume;
 • Mâncare de fasole;
 • Mâncare de mazăre;
 • Mâncare cu orez și legume;
 • Legume fierte sau la grătar;
 • Supă cremă de linte/mazăre.

Pentru cină

 • Salată de legume;
 • Humus;
 • Quinoa;
 • Brânză de soia cu pâine integrală;
 • Cartofi fierți;
 • Supă cremă de roșii;
 • Legume la grătar. 

Gustări recomandate în perioada de curățare a organismului:

Nuci, migdale crude, curmale, fructe uscate, ciocolată neagră, ardei gras, mere, avocado cu pâine integrală, sticksuri din morcovi la cuptor.

Cele mai consistente preparate pe care le poți încerca în post:

Humus din năut – conține proteine vegetale și minerale precum fosfor, magneziu, potasiu. Este sățios și poate fi servit cu legume, pe pâine integrală.

Avocado – este un aliment cu un conținut ridicat de antioxidanți și uleiuri esențiale. Poate fi consumat sub formă de pastă guacamole cu ardei, roșii și ceapă, pe pâine integrală.

Supe cremă – ai o gamă variată de opțiuni: supă cremă de roșii, de mazăre, de linte, de legume asortate, de fasole, de ceapă, de ciuperci etc. Toate sunt ideale pentru masa de prânz sau cină datorită vitaminelor și a nutrimentelor din compoziție.

Ce nu este recomandat să consumi atunci când îți cureți organismul în Postul Paștelui: lactate, ouă, orice fel de carne (excepție doar în ziua în care este dezlegare la pește), alcool, țigări. 

Pentru cine nu este recomandat postul/detoxifierea organismului?

Persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cele care alăptează, dar  și copiii au nevoie de un consum ridicat de calorii, iar perioada postului poate duce la eventuale dezechilibre hormonale ori metabolice.

Este indicat ca înainte de orice cură să ai părerea avizată a medicului specialist, în urma uneori analize amănunțite.

Îți doresc sănătate și echilibru în postul Paștelui!

Ana Grama,

Medic rezident anul I, specialitatea Igienă,

Direcția Promovarea Sănătății, ANSP