Scolioza este o afectiune care generează curbarea anormală a coloanei vertebrale. Aceasta poate afecta orice parte a coloanei, însa cel mai frecvent este vorba de zona toracică (scolioza toracală) și zona inferioară a spatelui (scolioza lombară).
De ce apare scolioza?
De cele mai multe ori, cauzele schimbării formei coloanei vertebrale nu sunt cunoscute, însă medicii cred că aceasta are tangență cu:
- Unele afecțiuni neuro-musculare – printre care se numără poliomielita, distrofia musculară și paralizia cerebrală;
- Unele gene – se consideră că există cel puțin o gena implicată în apariția scoliozei;
- Lungimea picioarelor – o persoană care are un picior mai lung decăt altul poate dezvolta scolioza;
- Osteoporoza – scolioza poate apărea ca un efect al acestei boli, odată ce degenerarea osoasă afecteaza alte zone ale corpului, deci și coloana;
- Postura incorectă – la birou sau purtarea inadecvată a rucsacului.
Care sunt facorii de risc pentru apariția acesteia?
Scolioza este principala problemă care afectează copiii de vârstă școlară, iar la aproximativ 80% dintre pacienți cauza este necunoscută. Printre factorii de risc ce determină apariția bolii se află:
- Vârsta – scolioza debutează odată cu perioada de creștere, în timpul pubertății;
- Sexul – deși scolioza poate afecta ambele sexe, boala progresează mai repede la fete și femei;
- Prezența defectelor congenitale;
- Realizarea de răsuciri sau îndoiri anormale ale coloanei vertebrale.
Ce tipuri de scolioză există?
Scolioza poate fi congenitală sau dobândită. La vârsta de 5-15 ani, corpul copilului se află în faza creșterii active. Dezvoltarea educațională areloc și ea în această perioadă de viață. Un școlar se așează în fața cărților și a caietelor, petrece multe ore la calculator, neglijând adesea activitatea fizică. Adolescentul nu observă că se apleacă prea jos, punând constant un picior deasupra celuilalt. În cazul în care observă acest lucru, adesea nu acordă nicio importanță acestuia.
Între timp, postura incorectă doar în unele cazuri este cauza scoliozei, iar în rest este simptomul acesteia. Curbarea anormală a coloanei vertebrale apare drept urmare a numeroaselor procese patologice în organism, atunci când vertebrele nu se mișcă doar, ci își schimbă și structura.
Cum se tratează scolioza?
Primul și principalul obiectiv al tratării scoliozei la adolescenți și copii este readucerea vertebrelor la poziția lor fiziologică. Tânărul corp are șanse mari de auto-recuperare. Atunci când procesul patologic a fost deja început, pacientului îi sunt prescrise corectoare ortopedice speciale, iar în cazuri mai grave, o operație chirurgicală. Coloana vertebrală este stabilizată de structuri din plastic și metal. Totodată, este important să înțelegem că tratamentul chirurgical nu îndepărtează scolioza, ci oprește dezvoltarea și reduce efectele nocive asupra altor sisteme ale corpului.
Cum poate fi prevenită boala?
Pentru a preveni dezvoltarea bolii, trebuie să urmați un șir de reguli simple, și anume:
•cumpărați copilului o saltea ortopedică;
•sprijiniți întotdeauna spatele copilului, atunci când îl țineți în brațe;
•îndemnați copilul să doarmă pe diferite părți;
•faceți exerciții cu copilul dimineața;
•asigurați-vă că cel mic stă corect la masă;
•cumpărați-i un ghiozdan confortabil și ușor.
Toate aceste reguli simple vor evita apariția scoliozei – o boală periculoasă care afectează în jur de 80% din populație. Pentru a evita o astfel de soartă, este necesar să respectați măsurile preventive și dacă este necesar, să începeți tratamentul în timp util.
Prevenirea scoliozei la școlari va determina reducerea riscului de apariție a bolilor localizate în coloana vertebrală. Totodată, medicii recomandă practicarea exercițiilor speciale cu copiii de la naștere.
Pentru prevenirea eficientă a curburii coloanei vertebrale la o vârstă fragedă sunt aplicate:
- fizioterapia;
- masajul;
- exercițiile speciale;
- înotul.
Aceste metode de prevenire ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și a proceselor metabolice în țesuturi și la restabilirea mobilității vertebrelor. În plus, aceste metode ajută pacientul să scape de boli grave localizate în zona coloanei vertebrale.
Pe lângă gimnastică, prevenirea scoliozei într-o școală ar trebui să înceapă cu profesorii care monitorizează postura elevilor în timpul lecției.
Așadar, procesul de prevenire a scoliozei este unul complex și de durată. Nu ezitați să aplicați aceste metode simple pentru a-i asigura copilului o postură corectă și o viață lipsită de durere!
Aveți grijă la postura copilului Dvs.!
Anna Grama,
rezidentă Igienă, anul II.
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280