Ce trebuie să știi despre intoxicațiile alimentare

Intoxicațiile alimentare reprezintă afecțiuni digestive cu evoluție acută sau subacută care pot surveni izolat sau sub formă de îmbolnăviri în colectivitate, cauzate de consumul alimentelor contaminate cu germeni capabili de toxigeneză. Epidemiile de intoxicație alimentară sunt mai frecvent întâlnite în sezonul cald și sunt favorizate de nerespectarea regulilor de igienă alimentară.

Clasificarea intoxicațiilor alimentare

  1. intoxicaţii alimentare microbiene;
  2. intoxicaţii alimentare nemicrobiene;
  3. intoxicaţii alimentare cu etiologie necunoscută.

Condiţiile de care depinde apariţia intoxicaţiilor alimentare microbiene

Apariția intoxicațiilor alimentare depinde de patru factori de bază:

– gradul de contaminarea a produsului alimentar cu bacterii vii sau toxine;

– specia şi gradul de virulenţă al microorganismelor sau al tulpinilor lor;

– particularităţile fizice ale alimentului;

– gradul de rezistenţă al organismului faţă de germeni.

Sursa de infecție a intoxicațiilor alimentare

Sursa de infecție este reprezentată atât de animalul de la care provine produsul alimentar, cât și de personalul bolnav sau de purtătorul microorganismului ce determină apariția intoxicației alimentare.

Alimentele pot fi contaminate ca atare (laptele, carnea sau ouăle provenite de la animalele bolnave), cât și în timpul refrigerarării sau a pregătirii termice necorespunzătoare sau în timpul manipulării de către persoanele infectate.

Printre sursele frecvente de contaminare se numără:

  • fructele sau legumele proaspete nu au fost spălate corespunzător;
  • carnea și ouăle nu au fost gătite suficient;
  • s-a consumat lapte nepasteurizat ori preparate derivate din lapte nepasteurizat.

Totodată, și insectele sau rozătoarele care ajung în contact cu alimentele gata preparate pot contamina hrana atunci când aceasta nu este depozitată în condiții corespunzătoare până la momentul servirii.

Contaminarea alimentelor cu bacterii anaerobe se realizează prin îndeplinirea condițiilor de anaerobioză propice acestora în timpul conservării în recipiente ermetice sau prin utilizarea substraturilor uleioase.

Măsuri de prevenire a intoxicațiilor alimentare:

Prevenirea intoxicațiilor alimentare se poate efectua prin următoarele măsuri:

– Interzicerea folosirii în alimentație a produselor de origine animalieră din gospodăriile în care la animale sunt depistate așa stări patologice, precum antraxul, răpciuga, ornitoza, psitacoza;

– Folosirea cu precauție a produselor obținute de la animalele bolnave de salmoneloză, bruceloză, tuberculoză cu condiția că sacrificarea animalelor se produce la abatoare sanitare, iar carnea obținută este preventiv dezactivată;

– Întreținerea corespunzătoare a animalelor utilizate pentru lapte sau carne;

– Respectarea cerințelor igienice privind obținerea, păstrarea și transportarea laptelui și a cărnii.

Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, respectă următoarele reguli simple:

– Spală-te corect, de mai multe ori pe zi, pe mâini cu apă curgătoare și săpun, timp de minim 20 de secunde;

– Curăță corect vasele și suprafețele pe care pregătești mâncarea cu apă și detergent;

– Spală corect legumele și fructele înainte de a le consuma;

– Menține alimentele separat unele de altele până când acestea sunt preparate pentru a evita contaminarea;

– Gătește produsele la temperatura corespunzătoare;

– Refrigerează alimentele corespunzător, menținând în frigider o temperatură adecvată, evitând supra-aglomerarea acestuia;

– Evită consumul de: apă din surse nesigure, lapte nepasteurizat sau alimente expirate.

Fii precaut la alimentele pe care le consumi!

Dumitru Cartaleanu,

Rezident Igienă, anul II.