Masa de Revelion: cum o transformăm în una sănătoasă?

Masa tradițională de Revelion poate fi o adevărată provocare: diversitatea produselor alimentare care sunt preparate cu un exces de grăsimi, sare și zahăr pot împiedica atât digestia, cât și menținerea greutății corporale. Pentru că această perioadă a anului este însoțită de tradiții, uneori este dificil să ne imaginăm o altfel de masă și cum ar trebui aceasta, de fapt, să arate.

Pentru a petrece perioada sărbătorilor de iarnă cu folos și a avea o masă echilibrată, îți vom enumera în continuare un șir de sfaturi de care poți ține cont:

1. Redu numărul produselor alimentare consumate

Fără trei rânduri de farfurii nu se alege nicio masă de sărbătoare, în special cea de Revelion. Cu toate acestea, ar fi bine să nu pui pe masă o diversitate prea mare de alimente. În schimb, prepară 1-2 salate, preponderent din legume și verdețuri proaspete, asezonate cu uleiuri presate la rece, semințe și suc de lămâie. Alege dintre carne și pește atât la gustările reci, cât și la cele fierbinți. Prepară 1-2 gustări reci, 1-2 gustări fierbinți, iar desertul (preferabil de casă) lasă-l pentru dimineața următoare.

2. Prepară alimente simple și fii creativ

Gândindu-ne la masa de sărbătoare, ne vin în minte rețete complicate, cu multiple ingrediente și sosuri hipercalorice. Îndemnul meu este să optezi pentru rețete simple, dar prezentate într-un mod mai deosebit. De exemplu, poți servi același pește cu legume, dar prezentat într-o formă mai creativă.

Salata Olivier clasică poate fi transformată în una mai sănătoasă prin înlocuirea cartofului fiert cu avocado, iar a salamului cu carnea sau limba fiartă. În loc de maioneza din comerț alege să prepari una de casă sau să mixezi iaurtul grecesc cu muștarul. Gustul și textura vor fi asemănătoare, dar încărcătura calorică mult mai mică.

3. Mai puțină sare și zahăr

Produsele procesate – salamurile, peștele sărat și/sau afumat, leguminoasele și peștele conservat pot cu ușurință să ne aducă o doză prea mare de sare pe masa de sărbătoare, astfel încât să întrecem cu ușurință doza zilnică recomandată.

Totodată, băuturile dulci, inclusiv compoturile și sucurile pe care le considerăm o alternativă „bună” băuturilor carbogazoase sunt una din sursele principale de zahăr pe masa de sărbătoare și, respectiv, motivul adaosului kilogramelor în plus.

Recomandarea mea este să reduci cantitatea murăturilor și a peștelui sărat pe masa de Revelion, iar leguminoasele conservate să le înlocuiești după posibilitate cu cele proaspete sau fierte acasă.

În loc de compot, sucuri și alte băuturi dulci pune pe masă apa plată sau un compot proaspăt preparat fără zahăr sau cu o cantitate de două ori mai mică.

4. Atenție la alcool

Sărbătorile de iarnă sunt, pe bune, cea mai costisitoare perioadă a anului. Însă, acest fapt nu este un motiv să apelăm la produse de calitate dubioasă, inclusiv la alcoolul care se vinde în spații neautorizate, deși la un preț mult mai mic.

În schimb, ar fi bine să punem pe masa de sărbătoare un produs calitativ, dar în cantități mai mici. Totodată, pentru sănătatea noastră și evitarea simptomelor neplăcute de după, ar fi indicat să optăm pentru un singur tip de alcool.

Reține! La fiecare porție de alcool consumat adaugă un pahar de apă. Aceasta va preveni mahmureala și deshidratarea ulterioară.

5. Respectă termenul de valabilitate

Foarte frecvent masa de sărbătoare este aranjată cu câteva ore înainte de sosirea oaspeților, rămâne astfel toată noaptea, iar a doua zi produsele sunt scoase din frigider și consumate.

Cu toate acestea, este bine să reținem că produsele de pe masa de sărbătoare, în special cele care conțin maioneză sau alte sosuri grase, au un termen de valabilitate redus și pot servi drept sursă de intoxicații alimentare.  Iată care sunt acești termeni:

– Salata Olivier, Șuba sau alte salate care conțin maioneză – 3 ore la temperatura camerei și maxim 12 ore la frigider;

– Vinegreta sau alte salate din legume proaspete – 18 ore la frigider;

– Carnea sau peștele copt – 36 ore la frigider;

– Icrele sau alte conserve din pește – 5 zile după deschidere, preferențial după ce au fost mutate într-un borcănel de sticlă.

Reține! Pentru a evita kilogramele în plus, cea mai bună soluție este să reinventezi masa de sărbători și să reduci prezența produselor hipercalorice.

În plus, pentru a reveni în formă după sărbători, poți urma aceste sfaturi.

Sărbători fericite și sănătoase îți doresc!