Sfaturi sănătoase. Slănina: beneficii pentru sănătate

Foarte frecvent, slănina de porc este catalogată drept produs nesănătos, dăunător pentru inimă și sistemul cardiovascular. Și mai grav se consideră consumul ei pentru persoanele cu colesterolul mărit.

Unii nutriționiști însă vin cu argumente în favoarea consumului moderat al acestui produs. Ei afirmă că slănina, după conținutul de acizi grași, poate fi comparată cu somonul și uleiul de măsline, fiind o sursă de grăsime sănătoasă. Conform studiilor, ponderea grăsimilor mono- și polinesaturate din slănină depășește cu mult pe cea a grăsimilor saturate.

Iată unele beneficii ale consumului moderat și cu regularitate al slăninii de porc: fortifică sistemul imunitar; protejează organismul datorită acidului arahidonic, care micșorează colesterolul din sânge. Fiind consumată în cantități mici, această grăsime facilitează funcționarea inimii și a vaselor de sânge, reglează ritmul cardiac, mușchiul cordului devine mai puternic, asigurând o circulație mai ușoară a sângelui; încetinește influența nefastă și intoxicarea alcoolică (se extinde pe pereții stomacului și previne absorbția rapidă); diminuează durerile articulare (masarea ușoară cu untură topită sau slănină mai veche, tocată cu adaos de miere de albine).

Așadar, slănina și untura de porc, cu/sau fără adăugarea altor remedii, erau și mai sunt aplicate în medicina populară pentru ameliorarea afecțiunilor articulare, inclusiv după tulburarea mobilității prin traumatizare; în caz de mastită, eczeme, dureri de dinți, pinten osos (ciocuri) la călcâie.

Ion Nistor,

Medic igienist, ANSP