Malaria – ce este, cum se manifestă, cum să te protejezi și să te tratezi de această boală infecțioasă

Ce este malaria?

Malaria este o boală infecţioasă frecvent întâlnită în zonele tropicale şi subtropicale. Aceasta constituie o problemă prioritară de sănătate publică, situându-se în TOP-5 boli care au un impact major asupra mortalității globale.

Malaria este cauzată de plasmodiul malaric și reprezintă un pericol major pentru viață.  

Cum se transmite agentul cauzal?

  • prin înțepătura femelei de țânțar Anopheles infectat ;
  • în timpul transfuziei de sânge de la persoanele cu malarie latentă (malarie post-transfuzională). Prin această cale se produce contaminarea cu malarie cuartă. Aceasta se explică prin faptul că în această formă a bolii este posibilă o stare îndelungată de purtător (zeci de ani) cu parazitemie submicroscopică (paraziții nu pot fi observați la microscop);
  • prin ace și seringi contaminate;
  • prin alt instrumentar medical cu sânge contaminat.

Care sunt primele simptome ale malariei?

Primele simptome ale malariei sunt febra, durerile de cap și frisoanele care apar de obicei după 10-15 zile de la pișcătura țânțarului infectat. Aceste simptome nu sunt specifice și pot fi recunoscute cu greu drept malarie.

Dacă nu este tratată, malaria cu P. falciparum poate evolua spre boală severă și deces timp de 24 de ore.

Copiii cu malarie severă dezvoltă frecvent unul sau mai multe dintre următoarele simptome: anemie severă, detresă respiratorie în legătură cu acidoza metabolică sau malarie cerebrală. În același timp, adulții dezvoltă  de cele mai multe ori insuficiența poli-organică. În zonele cu malarie endemică, oamenii pot dezvolta imunitate parțială, dezvoltând infecții asimptomatice.

Care sunt grupele de risc?

Unele grupe de populație prezintă un risc mai mare de a contracta malaria și de a dezvolta forme severe.Grupurile de persoane cu risc înalt sunt sugarii, copiii cu vârsta de sub 5 ani, femeile însărcinate, pacienții cu HIV/SIDA, precum și migrații neimuni, populația mobilă și turiștii.

Cum evităm infectarea cu malaria?

Înainte de a călători într-o zonă endemică de malarie este obligatoriu să vizitați cabinetul de vaccinare internaţională, unde veţi primi recomandări şi prescripţia tratamentului profilactic în funcţie de ţara unde veţi călători. Vizita la acest cabinet este bine să o realizați cu cel puţin 3 săptămâni înainte de călătorie.

Profilaxia cu medicamente antimalarice începe cu cel puţin o săptămână înainte de călătorie şi se încheie la o săptămână după ce persoană s-a întors din zona endemică. Medicamentele luate în scop profilactic nu vă protejează pe deplin împotriva îmbolnăvirii, întrucât în ultimii ani parazitul care provoacă malaria a dezvoltat rezistență la anumite medicamente.

Evitaţi să fiţi înţepaţi de ţânţari, în special în intervalul amurg – zori folosind metodele de protecţie.

Cum ne protejăm de țânțari?

Pe tot timpul şederii în zona endemică se recomandă purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete, în special seara, atunci când țânțarii devin mai activi. Părţile corpului lăsate descoperite urmează a fi tratate cu o cremă specială care îndepărtează ţânţarii. Patul va fi protejat de o plasă specială pentru ţânţari care va fi tratată în prealabil cu substanţe insecticide specifice.

Este obligatoriu ca înaintea călătoriilor să fie consultată lista actualizată a ţărilor endemice şi specificaţiile acestora privind existente speciilor de plasmodium şi rezistenţa lor la anumite medicamente antimalarice.

Date statistice

Conform celui mai recent raport mondial privind malaria, în anul 2020 s-au înregistrat 241 de milioane de cazuri de malarie și 627 000 de decese, aceste cifre demonstrează cât de periculoasă este această boală.

Aşezarea geografică şi condiţiile climaterice plasează Republica Moldova printre ţările cu risc sporit pentru această invazie, deoarece pe teritoriul țării se găsesc specii de țânțari Anopheles. Astfel, prezența vectorului specifici pe teritoriul țării prezintă un risc sporit pentru sănătatea publică prin faptul că poate transmite agentul cauzal al malariei. Acest fapt a devenit deosebit de important în contextul fenomenului de migrație intensă a cetățenilor republicii, inclusiv și în zonele endemice la malarie. În prezența vectorului (țânțarii) acest fapt pune în pericol statutul de țară liberă de malarie. Pe parcursul anilor 2019-2021 pe teritoriul Republicii s-au înregistrat 9 cazuri de malarie, toate fiind de import.

Prevenirea și tratamentul

Controlul vectorilor este o componentă vitală a strategiilor de control și eliminare a malariei, deoarece este foarte eficient în prevenirea infecțiilor și reducerea transmiterii bolii. Cele 2 intervenții de bază sunt plasele tratate cu insecticide (ITN) și pulverizarea reziduală în interior (IRS).

Progresul în controlul mondial al malariei este amenințat de rezistența emergentă la insecticide în rândul țânțarilor Anopheles. Potrivit celui mai recent raport mondial privind malaria, 78 de țări au raportat rezistența țânțarilor la cel puțin 1 din cele 4 clase de insecticide utilizate în mod obișnuit în perioada 2010-2019. În 29 de țări, rezistența țânțarilor a fost raportată la toate clasele principale de insecticide.

Diagnosticul și tratamentul precoce al malariei reduc boala și previn decesele. Cel mai bun tratament disponibil, în special pentru malaria cu Plasmodium falciparum, este terapia combinată pe bază de artemisinină (ACT). Medicamentele antimalarice pot fi, de asemenea, utilizate pentru prevenirea malariei.

Pentru călători, malaria poate fi prevenită prin chimioprofilaxie, care suprimă stadiul sanguin al infecțiilor cu malarie, prevenind astfel boala.

Malaria este o boală prevenibilă și tratabilă. Ai grijă de sănătatea ta!