GHID privind alimentația sănătoasă și activitatea fizică pentru persoanele aflate în regim de carantină sau autoizolare la domiciliu

Acest ghid este elaborat în baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, experienței internaționale de combatere a pandemiei de COVID-19 și recomandărilor Ministerului Sănătății. Ghidul este destinat persoanelor și familiilor aflate în regim de autoizolare la domiciliu.

Răspândirea rapidă a pandemiei COVID-19 a impus luarea unor decizii neordinare, destul de drastice și restrictive în multe țări, iar implementarea măsurilor de aflare în carantină sau de autoizolare la domiciliu este vitală pentru prevenirea răspândirii bolii și redresarea situației pandemice create.

În condițiile în care majoritatea populației este limitată să iasă din casă, iar autoizolarea poate genera stări de anxietate ce pot afecta sănătatea mintală, alimentația sănătoasă, activitatea fizică zilnică și tehnicile de relaxare sunt instrumente valoroase pentru a-i ajuta pe oameni să-și mențină un mod de viață activ și sănătos pentru perioada de pandemie.

O nutriție sănătoasă este crucială în menținerea sănătății , totodată, regimul de carantină și autoizolare la domiciliu poate condiționa o alimentație în exces, mai ales a alimentelor intens procesate, cu conținut mare de zahăr, sare și grăsimi.

În acest context, venim cu recomandări pentru a ajuta populația să facă alegeri corecte pentru o nutriție sănătoasă și să integreze modalități simple și sigure de activitate fizică într-un spațiu limitat pentru a rămâne sănătoși pe toată durata de urgență generată de infecția COVID-19.

Acest set de recomandări conține sfaturi generale pentru populație privind principiile cheie a unei nutriții echilibrate și siguranței alimentare, inclusiv, privind alegerea și procurarea inteligentă a produselor alimentare, gătitul acasă, prevenirea risipei de alimente, dar și sugestii pentru exerciți fizice ce pot fi realizate în spații limitate.

Dacă aveți întrebări, le puteți adresa autorilor la adresele de e-mail: office@ansp.gov.md și ion.salaru@ansp.md.

Descarcă Ghidul aici: 2020 ghid alimentatie covid ANSP

Autori