Fapte și sfaturi. Ce poți face de Ziua Mondială a Inimii?

I

MPLICĂ-TE CU INIMĂ PENTRU UMANITATE

Accesul la serviciile de diagnostic și tratament ale BCV variază foarte mult de la țară la țară. În același timp, peste 75% dintre decesele cauzate de BCV apar în țările cu venituri mici și medii.

Ce putem face? – Prin acțiunile noastre în cadrul Zilei Mondiale a Inimii putem spori conștientizarea poverii BCV și contribui la schimbarea întregii omeniri.

IMPLICĂ-TE CU INIMĂ PENTRU NATURĂ

Poluarea aerului este responsabilă pentru 25% din toate decesele cardiovasculare, ucigând 7 milioane de oameni în fiecare an.

Ce putem face? – Fie că este vorba despre acțiuni imediate (mersul pe jos sau cu bicicleta în loc de utilizarea transportului), ori de eforturi pe termen lung (implementarea legislației privind aerul curat)  –  fiecare dintre noi își poate aduce aportul pentru a face planeta mai sănătoasă.

IMPLICĂ-TE CU INIMĂ PENTRU TINE ÎNSUȚI

Alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul de tutun și alcool, stresul, toți acești factori dublează riscul unui atac de cord.

Ce pot face? – Adoptarea unui mod de viață sănătos, menținerea în limitele normei a tensiunii arteriale, a greutății corporale, a nivelului de colesterol și de glucoză în sânge, reduc riscul bolilor de inimă și a atacului de cord

Măsuri de prevenire și control a BCV:

  • Reducerea cantității de sare, zahăr și grăsimi din alimentația zilnică, renunțarea la orice tip de produse din tutun, activitatea fizică sistematică și evitarea consumului de alcool sunt intervențiile principale pentru reducerea riscului BCV.
  • Implementarea politicilor pentru crearea mediilor favorabile alegerilor sănătoase, disponibile la prețuri accesibile sunt măsuri importante pentru motivarea oamenilor să adopte și să susțină comportamente sănătoase.
  • Identificarea persoanelor cu risc sporit de BCV, creșterea accesului la medicamente și la tehnologiile de bază în toate unitățile de asistență medicală primară, asigurarea pacienților cu tratament adecvat și consiliere necesară sunt acțiuni esențiale pentru reducerea mortalității premature și control BCV.

Indiferent de distanța parcursă, fiecare pas contează pentru sănătatea inimii!