Lansarea Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin 2019

CINE: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Biroul de Cooperare al Elveției (SDC), ONG „Viața fără Cancer”.

CE: Eveniment de lansare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin 2019, marcată tradițional în perioada 27 ianuarie-3 februarie. Discuție liberă cu medici de familie, specialiști și femei din satul Măgdăcești despre prevenirea cancerului de col uterin și combaterea miturilor despre această maladie. La discuție vor fi prezente și femei cu istorii de succes, care au reușit să prevină cancerul de col uterin.

UNDE: Centrul de Sănătate, satul Măgdăcești

CÂND: 25 Ianuarie 2019, ora 10.30

PARTICIPANȚI:

  • Boris Gîlca, Secretar General de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Prezentarea activităților Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin 2019.
  • Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în R. Moldova. Cuvânt de salut.
  • Caroline Tissot, Directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Cuvânt de salut.
  • Femei care au reușit să prevină cancerul de col uterin, medici, invitați din localitatea Măgdăcești.

DE CE: Cancerul de col uterin este una din maladiile la femei, care poate fi prevenită ușor prin vaccinare contra HPV în adolescență și screeningul colului uterin (Testul Papanicolau), o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani. Acest test este gratuit în Moldova la medicul de familie.

Studiile demonstrează că mai mult de jumătate din femeile de această vârstă din țara noastră nu fac testul de screening. Astfel, zilnic o femeie ajunge să fie diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză.

Specialiștii îndeamnă femeile să ceară efectuarea testului de screening Papanicolau la medicul de familie și să prevină maladia.

Data: 25 ianuarie 2019
Ora: 10:30
Locația: r-l Criuleni, sat Măgdăcești, str. Ştefan cel Mare, 124, Centrul de Sănătate Măgdăcești
Statut: Realizat
Organizatori
Fondul ONU pentru Populație, Biroul de Cooperare al Elveției, ONG „Viața fără Cancer”,