Diabetul zaharat: de ce apare, care sunt simptomele, cum poate fi diagnosticat și prevenit

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea să utilizeze insulina pe care o produce, iar nivelul glucozei (zahărul) din sânge creşte peste normal. Nivelul glucozei în sânge este numit glicemie.

Sunt cunoscute mai multe forme de diabet, în funcție de cauzele care provoacă această boală:

Diabet zaharat de tip1- este o formă a diabetului care apare la copii, adolescenți și persoanele tinere la care pancreasul nu produce insulină. Aceste persoane au nevoie de o administrare permanentă a insulinei.

Diabet zaharat de tip2- apare la persoanele adulte, în special la cele care suferă de obezitate la care pancreasul nu produce suficientă insulină sau organismul nu poate utiliza eficient insulina. Este cea mai des întâlnită formă de diabet.

Diabetul gestațional- este o altă formă a diabetului care apare în timpul sarcinii la termenul de 24 -28 de săptămâni. După nașterea copilului poate dispărea sau în unele cazuri rămâne ca o primă manifestare a diabetului zaharat de tip 1 sau 2.

Echilibrul glucozei din sânge

Pentru a trăi și a activa corpul uman are nevoie ca fiecare celulă din care este compus să obțină energie. Sursa cea mai importantă de energie pentru celulă este glucoza (zahărul).

Există 2 surse de glucoză: ficatul – organul care produce glucoză încontinuu și a doua – alimentele pe care le consumăm. Glucoza din ficat este eliberată direct în sânge, iar glucoza din alimente este absorbită la nivelul intestinului direct în sânge. De aici drumul glucozei va duce către celulele corpului, însă va putea pătrunde în interiorul celulei doar cu ajutorul insulinei. Insulina funcționează asemenea unei cheițecare deschide „ușa” celulei și permite pătrunderea zahărului în ea.

Insulina este un hormon produs de celulele beta din pancreas. Fără ajutorul ei zahărul nu poate ajunge în celulele organismului.

Valorile glicemiei într-un corp sănătos

La o persoană sănătoasă nivelul glucozei în sânge oscilează pe parcursul zilei, însă revine permanent la un echilibru  considerat normal pentru organism.

Dimineața pe nemâncate nivelul normal al glucozei este între 4,4 și 6,1 mmol/l.

La 2 ore după mâncare nivelul glucozei nu trebuie să depășească 7,8 mmol/l.

Cum apare diabetul?

În cazul diabetului, zahărul nu poate pătrunde în celulă și se acumulează în sânge, astfel nivelul lui în sânge este într-o permanentă creștere. Această disfuncție se întâmplă deoarece celulele corpului nu mai răspund la acțiunea insulinei sau pancreasul nu mai produce suficientă insulină.

La persoanele care nu suferă de diabet zaharat pancreasul produce permanent o cantitate suficientă de insulină, chiar și când persoana nu mănâncă. Aceasta se întâmplă deoarece în sânge există permanent glucoză produsă de ficat pentru a asigura alimentarea continuă a creierului, inclusiv pe timpul nopții. Astfel, în mod normal pancreasul produce insulină în cantități mici, dar încontinuu.

După mâncare în sânge crește nivelul de zahăr care este redus de insulina produsă de pancreas. Cu cât masa a fost mai bogată în zahăr, cu atât mai multă glucoză avem în sânge și mai multă insulină se eliberează.

Faza de pre-diabet. Persoanele care fac exces de alimente nesănătoase (bogate în zahăr și grăsimi) devin supraponderale. Prea multă grăsimedepusă poate determina celulele să nu mai fie receptive la insulină. Acest fenomen se numește rezistență la insulină. În consecință zahărul nu poate pătrunde în celule și rămâne în sânge.

Odată cu evoluția bolii celulele din corp vor ajunge din ce în ce mai puțin receptive la insulină. Pancreasul va începe să producă mai multă insulină, pentru a putea învinge rezistența celulelor, însă fără efect. În timp pancreasul se va epuiza și va produce tot mai puțină insulină, iar zahărul va crește tot mai mult în sânge. În așa fel se instalează diabetul zaharat.

Diagnostic

În majoritatea cazurilor pre-diabetul și diabetul de tip2 nu prezintă niciun fel de simptome, astfel că persoană poate să nu-și dea seama că există unele probleme. Totuși, pre-diabetul și diabetul pot fi depistate la timpdacă sunt evaluați factorii predispozanți:

– vârsta peste 45 de ani;

– rude apropiate care suferă de diabet de tip2 (mama, tata, fratele, sora);

– greutatea corporală crescută (un indice al masei corporale peste 25);

– tensiunea arterială mărită (sunteți pe tratament permanent) sau suferiți de alte boli de inimă;

– sunt mărite grăsimile din sânge (colesterolul rău LDL, trigliceridele), iar nivelul colesterolului bun (HDL) este scăzut;

– ați fost diagnosticată cu diabet gestațional în timpul sarcinii sau ați născut un bebeluș cu greutatea de peste 4 kilograme;

– glicemia crescută (stare de pre-diabet);

– suferiți de sindromul ovarelor polichistice;

– aveți un mod de viață sedentar.

Simptome

Diabetul zaharat de tip2 poate rămâne pentru mult timp ”ascuns”, chiar dacă valorile glucozei în sânge ajung la 11 mmol/l. Abia după trecerea acestui prag, pot apărea simptomele diabetului:

  • Senzaţia de uscăciune în gură, setea exagerată, consumul exagerat de lichide, în special apă;
  • urinări frecvente;
  • creşterea poftei de mâncare;
  • scăderea în greutate.

Anume din cauza perioadei îndelungate fără simptome, persoanele cu diabet de tip2 se adresează tardiv după ajutor medical.

Complicaţii

  • vedere înceţoşată;
  • dureri, amorţeli în picioare (în repaos sau în timpul mersului);
  • dureri de inimă etc.

Dacă nivelul glicemiei se menţine înalt o perioadă mai îndelungată, pot să apară alte semne caracteristice diabetului:

  • vindecarea dificilă a rănilor;
  • infecţii prelungite, micoze ale pielii, unghiilor sau ale organelor genitale;
  • scăderea în greutate.

Prevenție

  • Alimentaţi-vă sănătos: alimentaţia este elementul-cheie în tratamen­tul pre-diabetului şi a diabetului zaharat de tip 2.
  • Faceţi mişcare zilnic:efortul fizic face parte din tratament, alături de alimentaţie. Efortul fizic trebuie dozat de comun acord cu medicul.
  • Menţineţi-vă greutatea şi slăbiţi, dacă e nevoie. Diabetul apare în special la persoanele care suferă de obezitate. 90% din persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip2 au kilograme în plus.
  • Renunţaţi la fumat şi alcool: la fumători apar mai frecvent complica­ţiile diabetului, iar aceștia necesită doze mai mari de medicamente antidiabetice. Alcoolul conţine calorii care destabilizează regimul alimentar al per­soanei cu diabet.
  • Respectaţi un echilibru între muncă şi odihnă. În timpul somnului organismul se reface.
  • Evitaţi stresul: acesta nu este un aliat bun pentru persoana cu diabet, scade rezervele naturale ale organismului.
  • Respectaţi cu stricteţe tratamentul, mergeţi sistematic la medic: în acest fel veţi preveni apariţia complicaţiilor acute şi cronice ale diabetului.